Био, еко или органично?

Био, еко или органично?

Био, еко или органично?

Всъщност е все едно, когато става въпрос за хранителни продукти. Българското законодателство е възприело термина биологични продукти и това име се появява на етикетите им, но се използват и другите две названия, без да има разлики в значенията им.

Производството, вносът и етикетирането на био продуктите са строго регламентирани с доста подробни нормативни актове. Но какво означават дебелите папки за нас, потребителите?

Основната идея е, че биопроизводството е в хармония с природата, като резултатът е висококачествена храна с ясен произход. За една биоябълка например, е задължително дървото, на което е отраснала, а и цялата градина, да не са подхранвани с минерални торове и да не са пръскани със синтетични пестициди.

Освен това биологичното производство гарантира, че същата ябълка не е отроче на усилията на съвременната генетика, т. е. не е генномодифицирана.

Биологичният или поне естественият произход е задължителен и за всички вещества, с които се третира плодът след откъсването му. Примерно восъците, с които покриват ябълките след промишленото им измиване, трябва да имат сертификат, че са био-произведени.

При животинските продукти ограниченията обхващат и някои други елементи на производството им: площите, от които се добива храната им, трябва да гарантират биологичен произход на фуража; забранено е използването на хормони и растежни регулатори; антибиотиците се допускат само в краен случай; обръща се голямо внимание и на хуманното отношение към домашните животни - всякакви интензивни методи за отглеждането им са забранени.

Съвременното биологично земеделие обхваща всички области на конвенционалното земеделие. Така че на пазара може да се открият както био домати и био сирене, така й семена за отглеждане на цветя и подправки или пък кафе и шоколад произведени биологично. Повечето от тези продукти се намират и в българските магазини, като цената им обикновено е забележимо по-висока от тази на обикновените храни.

Съществуват някои екзотични продукти, които на българския пазар присъстват изключително само като биологични. Най-познатите от тях са южноамериканските зърнени култури киноа и амарант.

От потребителска гледна точка е важно да се знае, че биопродуктите са означени с лого: национално, европейско или на сертифицираща фирма, указващо начина на производство. Всички съставки на храните задължително са изброени върху етикета в низходящ ред на процентното им съдържание, като биосъщността им е ясно отбелязана. Верността на етикетите е гарантирана от регламентирания постоянен контрол на службите, които издават сертификати за биологично производство.

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay