Какво е перименопауза?

Какво е перименопауза?

Животът е пълен с преходи, които ни засягат психически, емоционално и физически. За жените менопаузата е преход, който бележи края на техните репродуктивни години. Но реалността е, че менопаузата се предхожда от три до петгодишен преход, известен като перименопауза.

Перименопаузата, или "около менопаузата", е времето в живота на жената, когато яйчниците й започват да произвеждат по-малко естроген и тялото й се подготвя да навлезе в състоянието на менопаузата. Една жена може да започне да забелязва някои промени в тялото и менструалния си цикъл в резултат на колебания в нивата на хормоните.

Тези промени са естествени и нормални, но с тези промени могат да дойдат много въпроси и притеснения какво да очаквате.

Какво е перименопауза?

Перименопаузата е преходен период, водещ до менопаузата. Tова може да започне, когато една жена е на около четиридесет и да продължи, докато настъпи действителната менопауза. 

Много от тези промени през това време са резултат от намаляване на естрогена, който заедно с прогестерона се повишава и намалява, докато си проправяте път към менопаузата.

Възрастта, в която жените влизат в перименопаузата, варира, като някои жени влизат още в края на 30-те си години, докато други може да започнат да забелязват промени в средата на 40-те години.

Каква е разликата между перименопаузата и менопаузата?

Перименопаузата и менопаузата не са взаимозаменяеми, но имат много сходни симптоми, които могат да затруднят разграничаването между двете. Накратко, перименопаузата настъпва преди менопаузата и носи общи симптоми на нередовни менструации, горещи вълни и намаляване на плодовитостта.

Колко дълго продължава перименопаузата?

Средно симптомите могат да продължат от шест месеца до две години. Но някои данни показват, че симптомите могат да продължат четири и дори до 10 години.

Невъзможно е да се предскаже колко време ще отнеме на тялото ви да напусне перименопаузата и да навлезе в менопаузата, но перименопаузата приключва, когато една жена е имала 12 месеца, без да има менструация.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да варират и някои жени може да не изпитат никакви до края на перименопаузата. Но най-честите симптоми включват: нередовен цикъл, горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота или  инфекции на пикочните пътища, промени в настроението, неочаквано наддаване на тегло, промени в режима на съня, загуба на костна маса и промяна в нивата на холестерола.

Тъй като нивата на хормоните в тялото се променят, за да поддържат пост-репродуктивните години, някои жени съобщават, че са имали увреждане на краткосрочната памет. 

Как да намалим симптомите?

Перименопаузата може значително да повлияе на качеството на живот на някои жени, докато други едва могат да забележат прехода. Извършването на малки промени в начина на живот, които да помогнат за облекчаване на дискомфорта, е най-добрата стъпка за намаляване на симптомите:

Обличайте се с няколко пласта дрехи, за да можете да сваляте дрехи при гореща вълна.

Носете си вентилаторче или ветрило. 

Избягвайте пикантни храни, алкохол, горещи храни, тъй като могат да предизвикат горещи вълни.

Редовните упражнения могат да намалят интензивността на горещите вълни.

Опитайте се да поддържате редовен график за сън.

Посетете Вашия лекар, ако не сте сигурни какво изпитвате. В някои случаи хормонозаместителна терапия може да бъде предписана, за да помогне за облекчаване на симптомите.

За много жени симптомите на перименопаузата са управляеми и лечими, но ако установите, че не можете сами да получите облекчение, консултирайте се с Вашия лекар.

Важно е да отбележим, че перименопаузата и менопаузата не са болестни състояния. Те възникват поради нормални физиологични промени, които всички жени ще изпитат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay