Какво е хайкинг

Какво е хайкинг

Разходката сред природата е страхотен начин да се разведрим, да се раздвижим и да разнообразим ежедневието си. Чистият въздух и песента на птичките ни помагат да понижим нивата на стрес и да забравим за проблемите, да се насладим на красотата в нейния най-чист вид. Какво друго обаче трябва да знаем, когато сме решили да прекараме деня на открито и да се насладим на излета със семейството? Какво включва подготовката за хайкинг и как всъщност да разбираме това понятие, разказват от extreme-bg.com.

Какво трябва да знаем за хайкинга

Ако сте почитатели на леките планински преходи и нямате спортни цели, то хайкингът е най-добрият вариант, когато говорим за умерени туристически условия и оптимално движение. Ето защо:

  • Маршрутът в случая е маркиран, позволява спокойно вървене, за да бъде обходен безпроблемно. Подходящ е и за семейства с деца;

  • Не е нужно да имате солидна физическа подготовка или да се занимавате със спорт, за да издържите – дори и да не стъпвате във фитнес залата, отново ще имате шанс да се справите с маршрута;

  • Обикновено преходът продължава няколко часа и е еднодневен – страхотно решение за уикенда, когато искате по-различно преживяване;

  • Екипировката за hiking включва различни по вид принадлежности, като раница (до 40 литра е достатъчно), подходящите за сезона дрехи и обувки, както и аксесоари, като фенер, дъждобран, запалка и други полезни пособия, които биха могли да потрябват – лесно можете да се снабдите с тях от физически и онлайн магазин.

Хайкингът е много добър начин да се откъснем от суетата на града, да се разсеем и подобрим връзката с естествената си среда – с природата.

По какво се различава от трекинга

Много хора не правят разлика между хайкинга и трекинга, слагайки двете понятия под общ знаменател, което е погрешно. Причината за това неразбиране се крие в близкото значение на този вид активности, които се свързват с време, прекарано сред природата, но какво друго? За разлика от хайкинга, трекингът е може да продължи няколко дни, като тук говорим за преминаването през пресечени терени, обхождане на трудни участъци и необходимостта от добра физическа подготовка, в това число и опит.

Трекингът може да се практикува в планината, но не е задължително. Доста ентусиасти решават да се впуснат в приключение в пустинята или да опитат късмета си, проучвайки хълмисти райони. Сигурно е обаче едно – подготовката трябва да е на ниво, защото вървенето е много, а без туристически пособия, като палатка, спален чувал и качествено облекло, преживяването няма да е никак приятно. Дори ще е опасно.





0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay