Какво причинява камъни в бъбреците?

Какво причинява камъни в бъбреците?
unsplash

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците, когато имате високи нива на определени минерали в урината си, като калций и пикочна киселина. Това може да се случи, когато излишното количество отпадъци в урината ви кристализира (започне да образува кристали) и бавно се превърне в камъни. Можете да развиете камъни в бъбреците по различни причини, включително спазване на определени диети или прием на някои лекарства.

Изследователите изчисляват, че 6% до 11% от населението развиват камъни в бъбреците в някакъв момент от живота си. Ето защо познаването на рисковите фактори и причините за състоянието понякога може да ви помогне да предотвратите камъни в бъбреците и да разберете кога трябва да потърсите медицинска помощ.

Диета

Някои диети, като тези с високо съдържание на натрий (сол) и животинско месо, могат да увеличат риска от развитие на камъни в бъбреците. Яденето на прекомерно количество животинско месо може да увеличи количеството киселина в урината ви, проправяйки пътя за образуването на камъни в бъбреците. Освен това твърде много калций в урината е водеща причина за камъни в бъбреците. Диетите с високо съдържание на натрий могат да попречат на урината ви да абсорбира калций, което може да доведе до преливане на калций в урината ви и да увеличи риска от развитие на камъни.

Важно е да се отбележи, че не можете да намалите количеството калций в урината си, като намалите приема на калций в храната. Всъщност диетичният калций (като минерала, съдържащ се в млякото или киселото мляко) не е пряка причина за излишък на калций и вие се нуждаете от достатъчно количество калций във вашата диета, за да поддържате здравето на костите. Вместо това експертите са съгласни, че намаляването на приема на животински протеин и натрий, като същевременно поддържате консумацията на диетичен калций и вода може да намали риска от камъни в бъбреците.

Нисък обем на урината

Понякога камъни в бъбреците могат да се образуват, когато нямате достатъчно урина в тялото си. Когато в бъбреците ви има малко количество урина, тази урина може да се концентрира в минерали. Ако това се случи, може да сте изложени на повишен риск от образуване на камъни. Има няколко причини, поради които може да имате нисък обем на урината, включително:

Не пиете препоръчителното количество вода за вашето телесно тегло

Преживяване на дехидратация поради причини от околната среда или медицински състояния

Трениране без попълване на течности и пиене на достатъчно вода

Медицинско състояние

Някои медицински състояния, както свързани, така и несвързани с пикочните пътища, могат да увеличат риска от камъни в бъбреците. Бъбречните заболявания и повтарящите се инфекции на пикочните пътища са чести виновници за камъни в бъбреците. Въпреки това, други здравословни състояния също могат да увеличат риска, като например: 

Възпалително заболяване на червата

Хиперпаратироидизъм

Подагра

Затлъстяване

Лекарства

Някои лекарства с рецепта и лекарства без рецепта могат да увеличат шансовете ви за образуване на камъни в бъбреците. Те включват: 

Диуретици (отводняващи)

Калциеви антиациди

Добавки с витамин С

Топамакс (топирамат) - лекарство за епилепсия

Лекарства за високо кръвно налягане като блокери на калциевите канали, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и блокери на ангиотензин II рецептори (ARBs)

Наследствени ли са камъните в бъбреците?

Изследванията показват, че наличието на брат, сестра или родител с камъни в бъбреците също увеличава вероятността от развитие на камъни в бъбреците. Но все още има много неизвестни за наследствената или генетичната природа на камъните в бъбреците.
 
Ето какво знаят експертите досега: цистиновите камъни в бъбреците са най-рядко срещаният тип камъни, но те са и най-често срещаният тип, който хората наследяват от родителите си. По-конкретно, тези камъни в бъбреците могат да се развият в резултат на рядко генетично заболяване, известно като цистинурия, което причинява камъни поради натрупване на протеин, наречен цистин. Ако и двамата ви родители имат гени, които могат да причинят цистинурия (SLC3A1 и SLC7A9), може да сте изложени на повишен риск от развитие на камъни.

Кой получава камъни в бъбреците?

Въпреки че пиенето на много вода, балансираната диета и лечението на всички основни състояния могат да ви помогнат да намалите риска от образуване на камъни в бъбреците, понякога можете да развиете камъни в бъбреците по причини извън вашия контрол. Те включват:

Възраст: Колкото по-възрастни сте, толкова по-вероятно е да получите камъни в бъбреците. Като цяло хората над 60-годишна възраст имат по-висок риск от развитие на камъни в сравнение с по-младите възрастни. 

Пол: Камъните в бъбреците са често срещани и при двата пола. Исторически, мъжете са имали повече случаи на камъни в бъбреците. Но последните проучвания показват сходни нива на камъни в бъбреците сред мъжете и жените. 

Бременни жени: Тези, които са бременни, може да са по-склонни да развият камъни в бъбреците през втория или третия триместър.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay