Какво ще се случи с тялото ви, ако гладувате 3 дни

Какво ще се случи с тялото ви, ако гладувате 3 дни

Някои специалисти препоръчват да има 3 основни и 3 междинни хранения през деня, а други препоръчват да не се яде нито едно.

Всъщност гладуването е една от най-древните практики в човешката история. Например, терапевтичната употреба на гладуването датира поне от пети век преди Христа, когато гръцкият лекар Хипократ го препоръчва на пациенти, проявяващи определени симптоми на заболявания.

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако гладувате 3 дни:

1. Клетките ви ще се обновят по-бързо

Кожата на възрастен е с размер приблизително 2 квадратни метра и представлява около 20% от общото телесно тегло. Гладуването задейства обновяването на кожните клетки. Изследователите предполагат, че процесът започва след 18-20 часа гладуване и достига пик след 48-72 часа. Освен това процесът на обновяване на клетките може също да предпази от Алцхаймер и сърдечни заболявания.

2. Може да понижи кръвното ви налягане

Гладуването може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Високото кръвно е едно от най-сериозните заболявания, от които страда съвременният свят. Гладуването показва обещаващи резултати, дори при хора с гранично високо кръвно налягане, когато гладуват под лекарско наблюдение.
3. Може да забърза метаболизма
Хормоните инсулин и лептин играят решаваща роля за метаболизма на тялото. Инсулинът помага за съхраняването на хранителни вещества от кръвния поток. Изследванията показват, че гладуването може да направи тялото ви по-чувствително към тези хормони. По-високото ниво на чувствителност повишава ефективността на тези хормони, което означава, че тялото ви ще може да намали кръвната захар и да предотврати затлъстяването.
4. Може да предотврати някои хронични заболявания
Смята се, че гладуването намалява риска от хронични заболявания, включително диабет и сърдечни заболявания. Освен това изследванията върху животни показват, че гладуването може да потисне гените, участващи в растежа на раковите клетки.
5. Може да засили мозъчната функция
За първи път гладуването е предписано като лечение на епилепсия преди повече от 2000 години. Освен това изследванията показват, че гладуването помага за изчистване на ума и презареждане на сетивата, като същевременно стимулира мозъчната функция. Гладуването може да подобри когнитивната функция, да спре свързания с възрастта когнитивен спад, да намали невродегенерацията, да намали увреждането на мозъка и да подобри функционалното възстановяване след инсулт.
6. Може да свалите няколко килограма
Ползата, която най-често се свързва с гладуването, е загубата на тегло. Загубата на тегло настъпва, след като тялото ви премине от състояние на хранене в състояние на гладувате. Без храна, която да гори за енергия, тялото ви започва да изгаря телесни мазнини (съхранено гориво), за да продължи да работи. На 24-часов ден на гладуване ще загубите около една трета или половин килограм тегло от мазнини, а не от теглото на водата в организма.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay