Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да ядете мед преди лягане

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да ядете мед преди лягане

Всички знаем, че медът може да бъде използван за борба с настинките и овлажняване на кожата ни, но всъщност медът е една супер храна, която има много полезни свойства, за които може и да не се чували. Комбинирането му с храната е вкусно и здравословно, но ако консумирате само една супена лъжица преди лягане и оставите тялото да погълне всичките му полезни свойства през нощта, ще бъдете изненадани от чудесата, които ще видите в тялото си.

Ето какво ще получите, ако ядете мед преди лягане:

1. Качествен сън

Медът съдържа хранителна съставка, наречена триптофан, хормон, който ви помага да се отпуснете и да дадете на тялото сигнал, че "е време да спите.” Макар че нашето тяло се нуждае от тази аминокиселина, то не го произвежда естествено и трябва да си го набавяме чрез храната.

Понякога се събуждаме в средата на нощта. Това се случва, защото по време на съня ни мозъкът се нуждае от вещество, наречено гликоген, и предизвиква надбъбречните жлези, разположени в бъбреците, да изхвърлят адреналин и кортизол, което пречи на съня. За щастие, медът съдържа гликоген, така че консумирането му преди сън ще ви помогне да избегнете прилив на адреналин и да си осигурите добър нощен сън.

2. Понижава кръвното налягане 

Тъй като високото кръвно налягане е фактор, който допринася за значителния риск от сърдечни заболявания, поддържането му е умерено и стабилно е много важно. Медът съдържа антиоксидантни съединения, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане, което прави една лъжица мед вечер добър начин за предотвратяване на високо кръвно налягане.

3. Ще намалите триглицеридите си

Триглицеридите са вид мазнина в кръвта. Високото ниво на триглицериди означава риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет. За щастие, медът е свързан с намаляването на нивото на триглицеридите в тялото ви. 

4. Ще засили имунната ви система

Медът е богат на антиоксиданти и антибактериални средства, които спомагат за засилване на имунната ви система, което ви прави по-силни в борбата с инфекциите, причинени от микроорганизми като бактерии, гъбички и многобройни вируси. 

5. Вашето тяло ще започне да изгаря мазнините по-бързо

Медът забързва метаболизма ви, като предизвиква термогенен ефект върху тялото ви. Това означава, че подобрява кръвообращението, което повишава телесната температура малко, като ви помага да изгаряте мазнините без много усилия.

6. Държи кашлицата далече

Медът е естествено противовъзпалително средство. Така че като консумирате една супена лъжица мед, смесена с топла вода всяка вечер, можете да намалите дразненето в гърлото си и да избегнете кашлица. Плюс това, медът е добър антибиотик, който може да помогне за борба с всякакви бактерии, които се озовават в гърлото ви.

7. Забавя стареенето

Най-добрият естествен метод за забавяне на стареенето е да се консумират антиоксиданти, а медът е пълен с тях. Винаги е добра идея да овлажнявате и прилагате серуми върху кожата си, но консумирането на мед всяка вечер преди сън ще ви помогне да се преборите с признаците на стареене отвътре, което го прави мощен съучастник.

8. Помага за избягването на депресия

Медът съдържа полифенол, органичен химикал, който помага в борбата с депресията, като противодейства на оксидативния стрес във вашите мозъчни клетки. Ако искате да запазите психическото си здраве, консумирането на мед всяка вечер ще ви помогне с това.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

23 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay