Кога слънчевото изгаряне може да бъде наистина опасно

Кога слънчевото изгаряне може да бъде наистина опасно
Canva

Слънчевото изгаряне обикновено е леко и изчезва след няколко дни. В някои случаи обаче може да стане тежко и да изисква медицинско лечение. Тежкото слънчево изгаряне може да причини симптоми като:

  1. Силна болка
  2. Мехури, които могат да се пукнат и да оставят рани
  3. Треска
  4. Гадене или повръщане
  5. Отпадналост или замайване
  6. Дехидратация
  7. Шок

Ако изпитвате тези тежки симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ незабавно. Междувременно можете да предприемете следните стъпки, за да облекчите дискомфорта и да подпомогнете лечението:

Охладете кожата си: Вземете хладна вана или душ, като избягвате използването на сапун или лосион, тъй като те могат допълнително да раздразнят кожата. Алтернативно можете да използвате влажни кърпи или студени компреси, за да охладите засегнатата област.

Хидратирайте: Пийте много вода, за да предотвратите дехидратация. Избягвайте алкохола и кофеина, тъй като те могат да влошат изгарянето.

Вземете болкоуспокояващи: Без рецепта болкоуспокояващи като ибупрофен или ацетаминофен могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението.

Използвайте хидратиращ лосион: Нанесете тънък слой хидратиращ лосион или гел без аромат върху засегнатата кожа, за да помогнете за задържане на влагата и намаляване на болката.

Носете свободни, широки дрехи: Изберете дрехи, изработени от естествени материи като памук, които позволяват на кожата ви да диша и намалява дразненето.

Избягвайте излагането на слънце: Останете на закрито, когато слънцето е най-силно (обикновено между 10 сутринта и 4 следобед) и носете защитно облекло, ако трябва да сте навън.

Не забравяйте, че е важно да посетите лекар, ако симптомите продължават или се влошават. Те могат да предоставят подходящо лечение и да предотвратят потенциални усложнения.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay