Митове, свързани с детското здраве, на които трябва да спрем да вярваме

Митове, свързани с детското здраве, на които трябва да спрем да вярваме

Несъмнено нашите майки и баби могат да споделят наистина мъдри и полезни съвети, когато става въпрос за много различни сфери на живота. Но преди да разчитаме на техния опит, трябва да претеглим плюсовете и минусите, особено ако говорим за деца. 

Ето някои митове, свързани със здравето на децата, за които трябва да забравим:

1. За да свалим температурата, трябва да облечем детето с много дрехи 

Вероятно сте чували, че за да свалите температурата, трябва да облечете добре детето или да повиете бебето. Но всъщност това не е препоръчително, защото кожата контролира температурата на тялото по-ефективно. Ако сложите твърде много дрехи, телесната температура ще се покачи. Лекарите препоръчват да сложите хладна и влажна кърпа на челото на детето, да давате много течности, да проветрите добре стаята и да махнете излишните дрехи.

2. Бебето не трябва да се къпе, ако е болно

Хората са мислели, че когато бебето е болно и го изкъпем, може да се разхлади и да се почувства по-зле. Обаче нещата са се променили и условията, в които гледаме децата си са по-добре. Лекарите препоръчват да къпете децата, дори когато са болни, стига да нямат наистина висока температура или някакво кожно заболяване.

3. За да направите косата на детето по-гъста, трябва да я обръснете

Има едно погрешно схващане, че ако детето има тънка и рядка коса трябва да я обръснете и ще порасне по-гъста и плътна коса. Това е абсолютен мит. Космените фоликули се намират под кожата, така че това, което се случва на повърхността й не им се отразява по никакъв начин. 

4. Трябва да научите детето да използва гърне възможно най-бързо

Не се притеснявайте, ако вашето дете не иска да използва гърнето и все още е с памперс. Всеки човек е различен и всяко дете се развива с различно темпо, така че ако бебето ви не е готово, не го насилвайте. Някои деца започват да използват гърнето на една година, други на две и това е съвсем нормално.

5. Изгарянията трябва да се третират с масло

Това е наистина често срещан мит. 
Когато нанесем масло върху изгореното място, ние го покриваме със слой, който не пропуска нищо: той буквално спира кожата от охлаждане и не позволява лекарствени вещества, които можете да приложите върху маслото, за да излекуват кожата. Ако направите това, просто ще се наложи да премахнете мазния слой и потенциално да нараните кожата отново.
Лекарите препоръчват:
Поставете изгорялата кожа под хладка вода (не трябва да е твърде студена); Вземете болкоуспокояващо средство; Нанесете мехлем за изгаряния. След това се препоръчва да посетите лекар.

6. Не трябва да ядете ярко оцветена храна докато кърмите

Много хора все още мислят, че ако майката яде нещо цветно (например домати), бебето й определено ще страда от алергия. Но доказано е, че това е мит.
Много деца нямат никакви проблеми. На майките им е позволено да ядат почти всичко, което искат (но в разумни количества, разбира се.) Ако все още се страхувате, просто опитайте да ядете някои ярко оцветени храни и да наблюдавате реакцията на тялото на бебето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay