Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Знаете ли, че си има медицински термин за страха от... плешиви хора?

Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Човешкото тяло е толкова сложно устроено, че в него много по-често, отколкото предполагаме, се случват процеси, които не можем да си обясним. Или които не можем да назовем. Става въпрос за онези състояния на духа, които чисто и просто не можем да разберем.

Има хора например, които не понасят звука от хранещ се до тях човек. Дъвчене, преглъщане, слюноотделяне - всички тези цветно описани действия им се струват просто ужасни. И не е необходимо да бъдеш гнуслив, за да смяташ така. Това състояние си има име. Нарича се мисофония и буквално означава "отвращение към звуци” и обособява негативните реакции към определени звуци, като не е задължително да става въпрос за тези, които човек издава при хранене.

Знаете ли, че страхът от черния цвят се нарича меланофобия? Днес ще ви запознаем с още дълги, объркани и сложни на пръв поглед научни названия, които обаче си имат съвсем простичко и логично обяснение.

Оникофагия

Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Това е научният термин за познат до болка и разпространен по цял свят навик - гризането на ноктите. Въпреки че малко хора го смятат за опасен, ако го правите прекалено дълго време, може да ви се наложи да посетите лекаря си. Понякога се налага да бъдат лекувани не само наранените кожа и нокти, но и чрез нанасяне на ужасен на вкус лак за нокти се предотвратява самият навик.

Паруреза

Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Не е възможно да нямате поне една приятелка, която не може да ходи до тоалетна в мола, в ресторанта и дори в тоалетните на гарата, и винаги тича до вкъщи, за да облекчи организма си. Неспособността на човек да използва обществени тоалетни се нарича паруреза. Оказва се, че тя засяга по-често мъжете отколкото жените.

Алекситимия

Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Ако се намирате във връзка, в която партньорът ви трудно говори за чувствата и емоциите си, не бързайте да го обвинявате. Неспособността на някои хора да изразяват своите собствени или да разчитат чуждите емоции, се нарича алекситимия. Това състояние засяга 8 от 10 човека и мнозинството от тях са мъже. Така че, ето че и за мъжката мълчаливост си има научно обяснение.

Ринотилексомания
Всички сме виждаме хора на улицата, в метрото и дори в ресторанта, които настойчиво бъркат в носа си, без изобщо да ги притеснява фактът, че околните ги виждат. Е, не бързайте да им се подигравате, защото е вероятно те да страдат от ринотилексомания - навика на бъркането в носа, който може да доведе до сериозни проблеми във неговата вътрешност, ако не се пристъпи към терапия.

Мукофагия
Въпреки че изглежда като продължение на горното състояние, микофагията всъщност не е свързана с него. Тя се проявява тогава, когато хората започнат да ядат онова, което извадят от носа си.

Арахибутирофобия
Това е страхът на някои хора от ефектът, който пораждат определени храни. По-точно става въпрос за фъстъченото масло и за неговата "способност” да се залепя за небцето, което прави премахването му изключително трудно. Ето от това се боят арахибутирофобите.

Парестезия
Това всъщност е научното наименования на познатото на всички изтръпване на крайниците. То се поражда, когато стоим дълго време в едно положение например или сме преместили тежелстта на цялото си тяло върху единия си крак.

Пеладофобия
Това е… страх от плешиви хора! Парадоксалното е, че най-често подобен ужас изпитват… плашивите хора.

Дентофобия

Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Много често срещано състояние, особено при мъжете - страх от зъболекари.

Коулрофобия

Най-странните човешки страхове и навици и техните научни наименования

Така се нарича ужасът, който дори някои възрастни хора изпитват от клоуни. Понякога той не преминава през целия живот.

Локиофобия
Има жени, които се страхуват от мисълта, че от тялото им един ден може да излезе човешко същество. Ужасът, който много жени изпитват при мисълта за раждане, се нарича локиофобия.

Медомалакуфобия
Буквално - страх от загуба на ерекция. Медортофобия пък е терминът за страха от еректирал пенис. Сигурни сме, че не трябва да посочваме кое от двете състояния е по-често срещано при мъжете.

За още интересни материали на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay