Опасна жега: 9 начина да се предпазим от горещините

Опасна жега: 9 начина да се предпазим от горещините
Canva

Екстремните горещини могат да бъдат опасни и дори смъртоносни. Ако изпитате симптоми на топлинен удар, като силно главоболие, гадене, объркване, мускулни крампи, зачервена кожа или загуба на съзнание, незабавно потърсете медицинска помощ.

За да се предпазите от потенциалните опасности от екстремни горещини, следвайте тези съвети, за да поддържате комфорт и безопасност:

Останете хидратирани: Пийте много вода, дори ако не сте жадни. Избягвайте алкохолни напитки, тъй като те могат да доведат до дехидратация.

Охладете се: Прекарвайте възможно най-много време на хладно място, особено през най-горещата част от деня. Ако няма климатик, вземете студен душ или вана, използвайте компреси с хладка вода или поставете влажни кърпи около врата и китките си.

Носете леки дрехи: Облечете се в широки, свободни дрехи от естествени материи като памук или лен, които позволяват на кожата ви да диша. Носете шапка, за да защитите лицето си от слънцето и слънчевите очила, за да намалите отражението на слънчевите лъчи в очите.

Бъдете внимателни на открито: Избягвайте да бъдете на пряка слънчева светлина между 10 сутринта и 16 часа следобед, когато слънцето е най-силно. Ако трябва да сте навън, потърсете сянка, когато е възможно.

Проверявайте си температурата: Използвайте термометър, за да наблюдавате вътрешната температура на вашия дом. Идеалната стайна температура е между 18°C до 24°C.

Яжте лека храна: Заложете на малки, чести хранения, за да избегнете прекомерното натоварване на храносмилателната система. Намалете храните, богати на протеини, тъй като тялото ви работи по-усилено, за да ги разгради, произвеждайки допълнителна топлина.

Наблюдавайте здравето си: Ако имате здравословни проблеми или приемате лекарства, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги относно специфичните за вас предпазни мерки при високи температури.

Проверете приятелите и съседите си: Особено важно е да проверите на възрастните хора, малките деца и домашните любимци, тъй като те са по-податливи на топлинен удар и други свързани с топлината заболявания.

Използвайте вентилатори и климатици: Вентилаторите могат да помогнат за циркулирането на въздуха и поддържането на относително ниски температури във вашия дом. Климатиците могат да бъдат полезни инструменти, но е важно да ги използвате безопасно, за да предотвратите прегряване.

Не забравяйте, че екстремните горещини могат да бъдат опасни и дори смъртоносни. Ако изпитате симптоми на топлинен удар, като силно главоболие, гадене, объркване, мускулни крампи, зачервена кожа или загуба на съзнание, незабавно потърсете медицинска помощ.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay