Основният страничен ефект на биотина, за който трябва да знаете

Основният страничен ефект на биотина, за който трябва да знаете

Напоследък биотинът стана много популярна добавка и се дават големи обещания за нея. Твърди се, че биотинът може да ви осигури твърди и здрави нокти, красива и лъскава коса и безупречна кожа. Биотинът е евтин и лесно достъпен, така че не е изненадващо, че много жени започват да го приемат.

Но дали наистина биотинът е вълшебна добавка, която ще ви направи много красиви или има и уловки, за които трябва да знаем? Ето какво трябва да знаете за страничните ефекти на биотина:

Но първо, какво представлява биотинът?

Биотинът (известен още като витамин В7 или Н) е витамин В-комплекс, който се намира в много храни, включително яйца, мляко, ядки и зърнени храни. Един от ефектите на биотина е, че помага за превръщането на въглехидратите, мазнините и протеините от храната, която консумираме, в енергията, от която се нуждаем.

Тъй като е водоразтворим (което означава, че се разтваря във вода), излишният биотин не се съхранява в тялото, а се изхвърля, когато пишкаме. Но ако следвате здравословна и балансирана диета, вероятно ще получавате целия биотин, който може да ви е необходим.

Но наистина ли се нуждаете от много биотин, за да живеете добре? Дефицитът на биотин е изключително рядък, защото телата ни изискват много малко количество, което лесно се набавя, ако имате една сравнително нормална диета. Освен това, нашите чревни бактерии създават биотин, който се абсорбира системно.

Освен че помага за здрави нокти, красива коса и кожа, понякога лекарите предписват биотин за облекчаване на симптомите на множествена склероза, диабет и някои нервни заболявания. Също така, биотнът е полезен при бременност, тъй като помага за нормалното развиване на плода.

Биотинът помага ли за растежа на косата?

Не се вълнувайте прекалено много. Няколко проучвания сочат, че биотинът е ефективна добавка за растеж на косата, но истината е, че няма много научни доказателства, които да показват какви са ползите от тази добавка за растежа на косата.

Има ли биотнът странични ефекти?

Истината е, че вероятно никога няма да чуете за човек, предозирал с биотин. Почти никога не се случва. Страничните ефекти от високата доза или предозирането на биотин са редки. Тъй като биотинът лесно се изхвърля чрез отделителната система, тялото просто изхвърля излишното количество.

Въпреки това, като всяка добавка за коса, кожа и нокти, и биотинът идва с едно предупреждение: приемът на биотин може да се отрази на резултатите от изследванията ви. Например, ако изследвате хормоните си или нивото на витамин D в организма си, биотинът може да повлие на резултатите. Това може да доведе до фалшиви резултати и погрешна диагноза, които потенциално могат да бъдат опасни или да ви накарат да се безпокоите или да харчите пари за медицински процедури или медикаменти без необходимост. Предупредете вашия лекар, че приемате биотин, преди да ви назначи изследвания.

Не е известно колко време биотинът остава в организма ви, така че е добре да изчакате поне няколко дни, преди да си направите изследванията.

Друг потенциален страничен ефект на биотина? Може да предизвика кожен обрив, ако приемате големи количества биотин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay