От какво има нужда тялото ви след тренировка?

От какво има нужда тялото ви след тренировка?

На всеки от нас се е случвало да направи пълноценна тренировка, след която е ужасно гладен. Това обикновено се случва, когато не сме хапнали подходящо предтренировъчно хранене. Но от какво точно се нуждае тялото ви след тренировка? Това е въпрос, който малко хора си задават, а е важен, защото трябва да дадем на тялото си точно това, от което има нужда, а не просто някаква храна. 

Отговорът е прост. Тялото ви има нужда от протеини. Но какъв е случая с протеините? Има погрешно схващане, че от тях се пълнее, но това е далеч от истината. Тялото ни се НУЖДАЕ от протеини ежедневно и те имат много роли в тялото. 

Какво всъщност прави протеинът?

Функционалните единици на протеина са аминокиселини. Мислете за тях като за тухли за изграждане на протеини. Вашето тяло може да произвежда по-голямата част от аминокиселините самостоятелно, но има 9, които трябва да ядете, за да си набавяте. Това са "есенциалните аминокиселини".

Заедно аминокиселините създават хормони, подпомагат възстановяването на мускулите, помагат за правилното функциониране на антителата, изграждат ензими и регулират течностите в тялото ви.

Не правят ли тялото прекалено мускулесто?

Причината, поради която мускулите ви стават по-големи, е от екстремни натоварвания под формата на вдигане на тежести. Яденето на повече протеини няма да накара мускулите ви внезапно да станат огромни. Количеството протеин, от което се нуждаете, зависи най-вече от теглото ви. Начинът, по който разбирате от колко грама се нуждаете на ден, е като умножите теглото си в килограми по 0,8. Така че да, 90-килограмов мъж, вдигащ тежести, ще има нужда от повече протеин, отколкото 55-килограмова жена.

От къде трябва да получаваме протеини?

Важното тук е да запомните, че има 9 аминокиселини, които тялото ви не може да произвежда, така че приемането им всеки ден е от решаващо значение. Можете да получите пълноценни протеини от всяко месо, включително риба, говеждо, пилешко и свинско.

Не сте голям фен на животинските продукти? Няма проблем! Можете да получите пълноценни протеини през целия ден, като ядете разнообразни храни! Семената, ядките, зърнените храни и бобовите растения са страхотни източници на протеини, които, когато се комбинират, могат да ви дадат всичко, от което се нуждаете. Освен това неща като киноа и годжи бери са изцяло натурални, растителни източници на 'пълен' протеин  (съдържащ 9-те аминокиселини)!

Каква е работата с протеина на прах?

Протеинът на прах е ефикасен начин да получите пълния протеин, който тялото ви изисква. Добре е да го приемате след тренировка. По време на тренировка мускулите ви създават микро разкъсвания в резултат на силова тренировка или кардио тренировка. Именно това тялото ви възстановява, за да направи мускулите ви по-силни. За да се случи всичко това, имате нужда от протеин... и то доста бързо. Само около 30 минути след края на вашата тренировка е подходящото време за прием на протеини.

Можете да разтваряте протеина на прах във вода, в мляко, да го добавяте в смуутита и много други. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay