Повлиява ли стресът на теглото?

Повлиява ли стресът на теглото?

Всеки реагира на стресови ситуации по различен начин – някои хора напълно губят апетит, докато други започват да жадуват за определени храни или просто се чувстват по-гладни от обикновено. Тези на пръв поглед прости физически реакции са причинени от сложен набор от процеси и взаимодействия в тялото.

Преживяването на стрес може да повлияе на хормоните ни по различни начини. По време на периоди на стрес тялото задейства хипоталамуса, малка област в основата на мозъка, за да изпрати сигнал до надбъбречните жлези, които се намират в горната част на бъбреците и хипофизата. Този процес освобождава специфични хормони на стреса, включително адреналин, кортикотропин – освобождаващ хормон и кортизол.

Въздействието на стреса върху апетита може да варира зависимост от човека и дали стресовата ситуация е краткотрайна или дългосрочна. Най-общо казано, апетитът е намален в ранните етапи на стрес, тъй като адреналинът причинява разграждане на гликогена в черния дроб и мазнините от мастната тъкан. Това осигурява адекватно гориво за сърцето и мускулите да работят възможно най-ефективно.

Първоначално този процес води до намален апетит, тъй като кръвта не е насочена към храносмилателната система. Ако обаче реакцията на стрес продължава, производството на кортизол се увеличава в надбъбречните жлези и това е известно, че стимулира апетита.

Как стресът влияе на нивата на кръвната захар? Стресът може да причини увеличаване на нивата на захарта в резултат на увеличеното производство на кортизол. То кара тялото да разгражда запасите от протеини в черния дроб. Този уникален процес произвежда глюкоза (захар) за организма и в продължение на дълъг период от време води до устойчиви високи нива на глюкоза в кръвта. От своя страна това може да окаже постоянен натиск върху панкреаса да регулира нивата на кръвната глюкоза, като произвежда инсулин – хормон, понижаващ нивата на кръвната захар. В резултат на това за дълъг период от време тялото може да стане устойчиво на инсулин – фактор, който е свързан с диабет тип 2, гестационен диабет и преддиабет.

Как стресът влияе върху съхранението на мазнини? Доказано е, че стресът играе важна роля в натрупването на телесни мазнини. Активирането му увеличава производството на кортизол, което от своя страна повишава апетита и намалява способността на организма да разгражда храната. Тъй като коремната мастна тъкан има голям брой клетки, висок кръвен поток и повече рецептори, към които се прикрепя кортизолът, той може да има по-голямо влияние върху коремните мазнини, отколкото върху мазнините, намиращи се в други области на тялото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay