Правилата за хигиена, които често забравяме да спазваме

Правилата за хигиена, които често забравяме да спазваме

За да бъдем здраве трябва да спазваме елементарни хигиенни навици. Но, ако не ги изпълняваме както трябва ефектът няма да е такъв, какъвто ни се иска. За много от нас би било изненада, но се оказва, че в по-голяма част от всекидневието си не сме много на "ти" с хигиенните навици, които трябва да спазваме. Днес ще ти покажем кои са най-често срещаните грешки и как да ги поправиш, за да се погрижиш за здравето си.

Твърде често къпане

Може да звучи странно, но твърде честото посещаване на душа е също толкова лошо, колкото изобщо да не се къпете. Според екип от експерти по инфекциозни заболявания от Колумбийския университет, твърде многото душове дневно правят кожата ни суха и напукана, което позволява на микробите лесно да проникнат в тялото ни през тези пукнатини. Експертите препоръчват миене не повече от веднъж на ден.

Правилата за хигиена, които често забравяме да спазваме

Не мием ръцете си преди да отифем до тоалетна

Ако не сте мили ръцете си дълго време, вероятно върху тях има бактерии. Когато посещавате тоалетната, докосвате интимни части, за които микробите са особено опасни. По този начин измиването на ръцете си преди да отидете до тоалетната е толкова важно, колкото и след това.

Натискаме  казанчето с върха на пръстите си

Тоалетната е може би най-мръсното място в апартамента. Наблюденията показват, че дори 90 минути след пускане на казанчето, десетки капчици с бактерии все още са на повърхността. Затова се опитайте да пускате казанчето не с върха на пръстите си, а с кокалчето или задната страна на пръста. Това може да помогне много, в случай че забравите и докоснете нещо преди да си измиете ръцете - няма да разпространите бактериите наоколо.

Не сменяме спалното бельо често

Възглавниците от пух са рай за праховите акари или мухъла. С течение на времето те могат да се прехвърлят върху лицето на човек и да провокират проблеми като демодекоза. Това е друга често срещана причина за кожни проблеми. Проучване казва, че праховите акари могат да предизвикат алергии, които причиняват назална конгестия, подуване и дразнене на горните дихателни пътища. Калъфките за възглавница се сменят всяка седмица и се перат на висок градус.

Правилата за хигиена, които често забравяме да спазваме

Позволяваме на домашните силюбимци да спят с нас

Дори и най-добре поддържаните животни носят много бактерии по козината си. Трудно е да се повярва, но някои от тях дори могат да причинят бубонната чума. Не, не говорим за Средновековието, а за Новото време! Статистиката сочи, че между 1977 и 1998 г. е имало 23 случая на заразяване с това смъртоносно заболяване, пренасяно от домашни котки.

Правилата за хигиена, които често забравяме да спазваме

Мием лицето си със сапун

Някои хора погрешно смятат, че ако мият лицето си със сапун два пъти на ден, то ще бъде много чисто и ще избегнат пъпки. В действителност сапунът запушва порите и провокира появата на обриви. Дерматолозите подчертават, че първоначално сапунът не е бил предназначен за лицето. Когато го използвате, разрушавате защитната бариера и нарушавате нивото на pH на кожата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay