Правилно хранене при анемия

Правилно хранене при анемия
Pexels

Анемията е състояние, при което има намалено количеството червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до органите и тъканите в тялото. Хемоглобинът, който се съдържа в червените кръвни клетки, е протеин, който свързва кислорода и го транспортира.

При анемията, поради намаленото количество червени кръвни клетки, органите и тъканите в тялото не получават достатъчно кислород, което може да доведе до различни симптоми като умора, слабост, главоболие, замайване, бледост, сърдечни проблеми и други.

Причините за появата на анемия могат да бъдат най-различни, като най-често срещаните са:

1. Недостатъчен прием на желязо, витамин В12 или фолиева киселина, които са важни за производството на червени кръвни клетки.
2. Заболявания на костния мозък или хронични заболявания, които могат да намалят производството на червени кръвни клетки.

3. Сериозна загуба на кръв, при наранявания, хирургични процедури или по време на менструация.
4. Генетични нарушения, като на примера сфероцитоза.
5. Други заболявания като хронични бъбречни заболявания, ракови заболявания и други.

За да се постави диагноза "анемия" и да се определи причината за това, е важно да се консултирате с лекар и да се направят необходимите изследвания.

Лечението на анемията варира в зависимост от причината за нейното появяване и може да включва прием на хранителни добавки, лекарства, кръвни трансфузии или други методи. В по-леките случаи, промяната в начина на хранене е достатъчна за справяне с това състояние.

Ето как трябва да се храните, ако имате анемия:

1. Хранителни продукти, богати на желязо: червено месо, птици, риба, зеленчуци (спанак, брюкселско зеле, броколи), яйца, нахут, леща, соя, ядки (бадеми, орехи, лешници), сушени плодове (сливи, кайсии, грозде).

2. Хранителни продукти, богати на витамин В12: месо, риба, яйца, млечни продукти.
3. Хранителни продукти, богати на фолиева киселина: зеленчуци (спанак, рукола, зеле, лук, аспержи), цитрусови плодове, яйца, ядки (бадеми, орехи), царевица, грах.
4. Хранителни продукти, богати на витамин С: цитрусови плодове, ягоди, киви, папая, зеленчуци (чушки, домати, зеле), малини, ананас, круши.

5. Хранителни продукти, богати на витамин A: червени и жълти зеленчуци (моркови, тиквички, сладки картофи), зелени зеленчуци (спанак, брюкселско зеле, броколи), плодове (кайсии, манго, пъпеши).

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay