Анемията е състояние, при което има намалено количеството червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до органите и тъканите в тялото. Хемоглобинът, който се съдържа в червените кръвни клетки, е протеин, който свързва кислорода и го транспортира.
При анемията, поради намаленото количество червени кръвни клетки, органите и тъканите в тялото не получават достатъчно кислород, което може да доведе до различни симптоми като умора, слабост, главоболие, замайване, бледост, сърдечни проблеми и други.
Причините за появата на анемия могат да бъдат най-различни, като най-често срещаните са:
3. Сериозна загуба на кръв, при наранявания, хирургични процедури или по време на менструация.
За да се постави диагноза "анемия" и да се определи причината за това, е важно да се консултирате с лекар и да се направят необходимите изследвания.
Лечението на анемията варира в зависимост от причината за нейното появяване и може да включва прием на хранителни добавки, лекарства, кръвни трансфузии или други методи. В по-леките случаи, промяната в начина на хранене е достатъчна за справяне с това състояние.
Ето как трябва да се храните, ако имате анемия:
1. Хранителни продукти, богати на желязо: червено месо, птици, риба, зеленчуци (спанак, брюкселско зеле, броколи), яйца, нахут, леща, соя, ядки (бадеми, орехи, лешници), сушени плодове (сливи, кайсии, грозде).
5. Хранителни продукти, богати на витамин A: червени и жълти зеленчуци (моркови, тиквички, сладки картофи), зелени зеленчуци (спанак, брюкселско зеле, броколи), плодове (кайсии, манго, пъпеши).
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |