Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета

Време е на четириногите да спре да се гледа просто като на модни аксесоари

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета

Установените днес "норми”, свързани с външния вид на различните породи кучета невинаги са изглеждали по същия начин. Всъщност, вследствие на така нареченото развиване, случващо се в развъдниците, повечето разновидности са претърпели не една или две метаморфози през вековете.

Тъжното е, че това най-често се случва, за да се отговори на масовия вкус и желанието на хората да притежават определена порода кученце, просто защото е модерно в момента.

Породата на английския булдог първоначално е била "създадена” с цел битки. През Викторианската епоха например тези кучета са се отличавали със завидна атлетичност. Впоследствие обаче, за да се опитат да изтрият спомена от кървавото минало на породата, англичаните я кръстосват с мопс и я модифицират до степен, в която днес английските булдози страдат от буквално всички заболявания, които биха могли да засегнат кучешкия род. Поради напълно несъразмерните си пропорции те дори не могат да раждат по естествен път.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Друга порода, отличавала се някога с доста по-сериозна атлетичност, е бултериерът. Както може да се убедите от снимката по-горе, кучетата от този вид днес изглеждат по коренно различен начин, спрямо предците си.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Басетът пък невинаги e изглеждал толкова тъжнo, колкото днес. Типичните за породата дълги уши също някога са били далеч по-компактни.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Муцунката на боксера някога е била далеч по-изнесена. Вследствие на това, днес представителите на породата, както и повечето "тъпомуцунести” кучета, често страдат от факта, че буквално не могат да понасят високи температури, а в допълнение се "славят” и с липса на издръжливост.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Любимите на всички дакелчета пък са притежавали далеч по-сързамерни пропорции и най-вече по-дълги крака, които им помагат за по-лесно изнасяне на тежестта, вследствие от дължината на телцето. Днес представителите на тази порода са изложени на изключително висок риск от опорно-двигателни заболявания и дори пълно парализиране.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Немската овчарка пък през десетилетията е била ощетена както откъм ръст, така и спрямо телесна маса. По тази причина днес представителите на тази порода не са дори и на половина толкова атлетични, колкото някога са били, както може да се убедите и от снимката по-горе.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Вследствие на сериозната метаморфоза, която мопсовете са претърпели през годините, днес породата се "слави” с високо кръвно налягане, минимална издръжливост, трудност при дишане, нетърпимост към високи температури, дерматити и още куп други иначе ненужни на което и да е кученце заболявания.

Преди и сега: Бруталната промяна на популярни породи кучета
Предците на кучето Бетовен от едноименния любим на малки и големи филм са "създадени” през XVIII век от швейцарски монаси, живеещи в алпите, с цел да спасяват изпаднали в беда пътници. Днес обаче санбернарите обаче имат добавено значително наднормено тегло, а някогашната им легендарна издръжливост е отстъпила място на бързо прегряване, вследствие на наетърпимост на тялото към дори и не особено високи температури.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

21 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 19.05.2014|16:55
какви неща преживяват животните заради нас.
8
Не е посочен 19.05.2014|16:29
Визуално изглеждат още по-екстремни и атрактивни, но това си е непрекъснато бъзикане в гените им и изкуствена селекция, която ги прави по-уязвими.
7
Не е посочен 19.05.2014|15:56
Според мен не е положителна тази тенденция, тъй като води до отслабване на имунитета на животинките.
6
Не е посочен 16.05.2014|17:25
яки са
5
Не е посочен 16.05.2014|17:16
Много интересно, как са се променили породите с течение на годините
4
Не е посочен 16.05.2014|15:56
НИе ако не оплескаме нещата няма кой да е, това всичко е неестествено и само пречи на самите животни, но се задоволява нашия кеф да имаме куче което да подхожда на дивана ни.
3
Не е посочен 16.05.2014|15:48
тя природата си знае работата,ама ние сме я о*рали с извинение..
2
Не е посочен 16.05.2014|15:45
много ги умеем модификациите, дали са за добро ... мисля че всички виждаме.
1
Не е посочен 16.05.2014|14:56
Доста са се изменили наистина, лично на мен дакелите не ми допадат, привърженик съм на булонките и хъскитата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay