Преди чай прочетете листовката

Знаете ли, че маточината помага за стрес, хмелът - за секс, а копривата предпазва от затлъстяване?

Преди чай прочетете листовката

Честно казано, нямаме никаква представа какъв чай се пие на прословутото парти, което Алиса посещава в Страната на чудесата. Имайки предвид, че поводът беше "нерожден ден", дори не можем да гарантираме, че наистина са консумирали нещо.

В едно обаче сме сигурни: след цялата информация, която събрахме относно различните видове чай, можем да препоръчаме подходящи билки за симптомите и на Лудия шапкар, и на Мартенския заек, че и на останалите откачени герои от прочутата книжка. Но най-вече предпочитаме да дадем съветите си на вас, тъй като в последните седмици повечето ни познати се разболяват, a това никак не ни харесва.

Не ни харесва и упоритото тъпчене с лекарства. Вече сме споменавали неведнъж, че според нас лекото физическо неразположение не е повод да вкарваме излишна химия в организма си. Както след секунди ще прочетете, природата ни предлага достатъчно еликсири за натурално лечение. 

Разнообразните способности на лайката
Чаят от лайка е сред най-полезните, когато настинем и започнем да вдигаме температура. Ако пък имате проблеми със съня, е препоръчително да го пиете преди лягане - успокоява нервите. Затова действа благотворно и при депресия, тревожност.

Освен изброените преимущества, лайката се слави и като нежно средство за лечение на проблеми с храносмилателната система: гастрити, ентерити, колити, язви на стомаха и дванадесетопръстника. Облекчава и възпалителни процеси на устната кухина, помага при зъбобол, както и при наличието на менструални болки.

Вероятно знаете, че тази "вълшебница" е полезна не само под формата на чай, но може да се нанася и външно. Върху кожата - за почистване и освежаване, като средство за борба с акне, различни възпаления, дори ускорява заздравяването на раните. Ако пък си миете косата с отвара от лайка, това ще ви помогне за задържане на русия цвят. Твърди се, че интимните промивки с тази билка помагат срещу бяло течение.

Салвията също е добра приятелка при простуда 
Приготвена като чай, тя спира развитието на остри респираторни заболявания и укрепва имунната система. Освен това, салвията помага при възпаления на черния дроб, жлъчния мехур, дихателните пътища. Също както и в случая с лайката, отварата от салвия може да се използва за лечение на изгаряния, кожни заболявания, бяло течение. Регулира цикъла и спира причиняваните от него болки.

Преди чай прочетете листовката

И смрадликата е универсална 
Заедно с предходните две билки, смрадликата се нарежда сред най-предпочитаните средства за самолечение с чай. Със сигурност ще ви помогне да неутрализирате настинката по-бързо, освен това притежава и повечето качества, които вече изредихме за лайката и салвията.

Бъз за крепко здраве през зимата
Народната медицина го счита за най-прекрасната билка в България. Приготвени под формата на чай, цветовете на бъза помагат срещу хрема, ангина, кашлица, възпалено гърло. Сякаш слушате реклама за поредното разтворимо прахче! Само че растението е далеч по-полезно от тези продукти, често се използва и в лечението на импотентност, хемороиди, подагра, възпалени пикочни пътища.  

Маточина срещу стрес 
Тази билка успокоява нервната система и затова се прилага в лечението на неврози, мигрена, световъртеж. Според нас това действие е особено полезно, тъй като смятаме, че спокойната психика е най-доброто средство за поддържане и на физическо здраве. Бременните жени пък могат да се възползват от маточина, за да успокоят гаденето.   

Коприва срещу затлъстяване 
Освен, че може да ни помогне в поддържането на хубава фигура, чаят от коприва се използва и при косопад. Външната красота обаче далеч не е всичко. Парещото при допир растение всъщност е изключително полезно, особено за хора, страдащи от анемия, нарушена обмяна на веществата, диабет, хроничен бронхит, ревматизъм, бъбречни заболявания (заради диуретичното свойство). Копривата е и много добра хранителна добавка за претърпелите тежка операция. Тя може да ви помогне и при обилна менструация, маточни кръвотечения или кръвотечения от носа. 

Белият равнец е еликсир срещу женските болежки 
Тази билка е сред най-добрите средства за борба с нередовната менструация, маточните кръвотечения и мигрената. Белият равнец се прилага успешно и в лечението на възпалени яйчници, миома, както и споменатото вече бяло течение.  

Лилавата магия на мащерката
Мащерката не е известна единствено с красивия си цвят и силния аромат. Чаят от нея помага особено много при суха и еластична кашлица, бронхит, коклюш, астма. Освен това, мащерката притежава успокоителни, антисептични и болкоуспокояващи свойства, както първите билки, за които говорихме.

Преди чай прочетете листовката

Жълт кантарион 
Той доказано помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария. Препоръчва се и при сърдечни проблеми, високо кръвно налягане. Чаят от жълт кантарион също е идеално средство за опълчване срещу простуда и грип още при първите им симптоми. 

Зелен чай за отслабване
Вероятно сте чували - зеленият чай е най-подходящ при желание за отслабване, тъй като подобрява метаболизма, като същевременно не влияе значително на кръвното. Подходящ е за бременните жени, които особено внимателно трябва да си подбират какви чайове пият. 

Черен чай за бели дни
Изследвания показват, че черният чай вероятно има способността дори да защитава белите дробове на пушачите от вредите, които цигарите им нанасят. Твърди се, че намалява и риска от сърдечен удар.

Прекрасният липов чай, разбира се!
Когато е топъл, той може да приспи спокойно и вас, и симптомите на дебнещото заболяване. Студеният чай от липа също има своето полезно приложение - за измиване на главата срещу косопад.

Каркаде при високо кръвно
Чаят от хибискус (т.нар. "каркаде") се смята за най-обещаващата отвара, която може да ви помогне при наличието на високо кръвно налягане. Освен това, той прочиства организма от опасните свободни радикали, които са свързани със заболявания на сърцето, рак и симптомите на стареене.

Мента, но не като алкохол
Ментовият чай също има изключително отпускащо действие. Твърди се дори, че може да помогне на дамите да се отърват от окосмяването на онези части от женското тяло, които е прието да бъдат гладки.  

Хмел за бурна вечер и спокоен сън след това 
Приписват му свойства на афродизиак, но това далеч не е единственото му преимущество. Чаят, приготвен от шишарки на хмел, също помага срещу безсъние, а също и при нервни оплаквания, причинени от климактериума. Освен тези важни свойства, той има и болкоуспокояващо, противовъзпалително, диуретично действие. 

Брезата и нейното благотворно влияние върху пикочните пътища 
Листата на нежното дръвче са чудесно оръжие срещу зараждащо се възпаление на пикочния мехур. Здрав човек пък може да използва такъв чай като тонизатор за повишаване на работоспособността. Със сигурност е по-полезен от енергийна напитка!

Имелът предпазва от артеросклероза 
Това растение не се използва само на Запад, за да се целуват хората под него на връх Нова година. Чайът от имел подпомага кръвообращението, има благотворно действие при високо кръвно и артеросклероза. Освен това е ефективно средство срещу главоболие и световъртеж. Продължителната му употреба обаче не е препоръчителна, тъй като имелът може да се окаже опасен в големи количества.  

Ройбос за имунната система Освен почти всичко, изредено дотук, този вид чай забавя процесите на стареене, твърди се, че предпазва от рак, действа като антидепресант. Може да се пие свободно дори от хора, които страдат от камъни в бъбреците, а по принцип за тях е препоръчително да внимават с приеманите отвари от билки. 

Нека завършим здравословната тема с една подходяща китайска поговорка: "Чаша чай всеки ден ще накара аптекаря да гладува!"

37 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



48
Не е посочен 16.11.2012|17:03
Идват по-студени дни и темата за чая става актуална!!!
47
Не е посочен 16.11.2012|11:53
Едно време са се лекували само с билки, а ние сега само химии приемаме!
46
Не е посочен 16.11.2012|11:48
И аз! Но вече ще сме запознатИ!
45
Не е посочен 16.11.2012|11:47
Заобиколени сме от чудесни билки необходими за човешкото здраве, а повечето от нас не им обръщаме никакво внимание.Написаното в статията е полезна информация за всеки.
44
Не е посочен 16.11.2012|11:44
Не знаех за тези качества на някои от билките!
43
Не е посочен 16.11.2012|11:35
Много полезна статия! Малко от нас са се замисляли!
42
Не е посочен 16.11.2012|11:35
всички чайове са полезни , така ,че нека пием , хем ще отслабваме , хем ще се чувстваме добре ;)
41
Не е посочен 16.11.2012|08:41
Знам колко е полезен чая, но пия в много редки случай само през зимата с малко ром.
40
Не е посочен 15.11.2012|18:01
Нали знаеш другото име на смрадликата кое е?
39
Не е посочен 15.11.2012|17:59
Аз пих друг чай срещу безсъние, но ще опит с хмел, да видя резултата.
38
Не е посочен 15.11.2012|17:42
Сега пих едно чайче:) Обичам. Някой знае ли хмелът дали е гаден на вкус;)))))
37
Не е посочен 15.11.2012|16:03
трябва да си правя лайка аз , че да си промивам място на изваденият мъдрец :)
36
Не е посочен 15.11.2012|15:41
Давате ми чудесна идея, ще взема да си направя едно чайче сега!
35
Не е посочен 15.11.2012|15:26
за лайката всички знаем :)
34
Не е посочен 15.11.2012|15:24
И смрадликата е универсална, само името ме отблъсква!
33
Не е посочен 15.11.2012|15:22
Ам ти кога пак ще изгрееш, че много студено стана?
32
Не е посочен 15.11.2012|15:21
Ми добре, не ми пречиш! Скептисвай си тогава!
31
Не е посочен 15.11.2012|15:20
Ми какво чакаш? Някой да ти налива в устата ли?
30
Не е посочен 15.11.2012|15:20
Закупи си непременно! Само да не забравиш да си закупиш, защото закупуването му е майката.
29
Не е посочен 15.11.2012|15:19
Много са билките по нашите земи. Направо не е истина колко много билки има тук.
28
Не е посочен 15.11.2012|15:18
Наистина не става тоя чай. Не знам какво толкова му харесват?!
27
Не е посочен 15.11.2012|15:18
Колко ти е свеж тоя чай?
26
Не е посочен 15.11.2012|14:57
най-много обичам ментичка, много ми е свеж тоя чай!
25
Не е посочен 15.11.2012|14:48
Ройбосът може и да е много полезен, но на мен въобще не ми харесва като вкус. Предпочитам мента, липа, мащерка...
24
Не е посочен 15.11.2012|14:36
Чаят е най-разпространената напитка в света, чай пият във всички страни на света,но България е една страна с изключително голямо разнообразие от билки и ние трябва да сме благодарни за това на природата!
23
Не е посочен 15.11.2012|14:15
Природата ни е дарила с много билки, които са с лечебни свойства за организма, но малко хора се възползват от този дар.
22
Не е посочен 15.11.2012|13:57
България е една от страните с най-богато разнообразие от билки, като някои от тях са балкански ендемити/срещат се единствено на Балканския полуостров/, например Мурсалски чай.
21
Не е посочен 15.11.2012|13:55
Наистина какво по-хубаво от това след тежък ден да подарим на тялото си чаша горещ и ароматен чай.
20
Не е посочен 15.11.2012|13:38
Да ви кажа, аз съм малко скептично настроен спрямо това, което виждам като ефект от изплзването на билките. В много редно случаи са ми помагали и то основно при кашлица.
19
Не е посочен 15.11.2012|13:19
Чаят от маточина е точно като за мен, ще си закупя такъв и ще го пия, надявам се наистина да има благоприятно въздействие.
18
Не е посочен 15.11.2012|12:49
Направо си я копирам тази информацийка и отивам да си купувам различни видове чай. Аз имам вкъщи ройбос и баби зъби, но не се сещам да пия.
17
Не е посочен 15.11.2012|12:36
Да! А ние сега се тъпчем с разни химии само!
16
Не е посочен 15.11.2012|12:31
Наистина не сме достатъчно запознати със свойствата на билките!
15
Не е посочен 15.11.2012|11:54
Точно така е, и сега на пазара има достатъчно издадена литература, но мисля, че сме много небрежни в това отношение.
14
Не е посочен 15.11.2012|11:49
Да си призная за салвията не бях чувала, но ще прочета повече за нея. Всички знаем, колко са полезни билките, но не ги използваме.
13
Не е посочен 15.11.2012|11:49
Определено ще ми послужи! Маркирах я като любима!
12
Не е посочен 15.11.2012|11:33
Много полезна и интересна тстия! бАлгодарим за нея!
11
Не е посочен 15.11.2012|11:31
Обожавам коприва, а от известно време дори сама си бера и сушя вкъщи, после я прибирам в хартиен плик и си имам за цяла зима. :)
10
Не е посочен 15.11.2012|10:00
И аз не знаех да ти кажа, ама явно и от това може. То от всичко може, има само няколко отровни корена и билки, които не бива да се приемат, много са опасни.
9
Не е посочен 15.11.2012|09:59
Така е и аз това съм чувала. Сега сигурно, ако си направиш такава аптека и познаваш много добре билките, ще бъде голям хит. Хората търсят много природната медицина, особено в днешно време.
8
Не е посочен 15.11.2012|09:58
От всичките само каркадето не мога да го пия. Прекалено ми е степчиво и гадно на вкус.
7
Не е посочен 15.11.2012|09:58
Зеленият чай не е само за отслабване. Той е изключително полезен за целия организъм, пречиства много добре тялото, влияе изключително добре на бъбреците мисля, че беше, като цяло тонизира.
6
Не е посочен 15.11.2012|09:53
А да копривата е много полезна наистина, аз си я правя и на манджичка! Много вкусна между другото, само трябва да знаеш как точно се прави - със сиренце масло, изключително добро въздействие.
5
Не е посочен 15.11.2012|09:52
Апорпо, едно време първите аптеки са били заредени само с такива природни лекарства. Никаква химия не е имало!
4
Не е посочен 15.11.2012|09:52
Правила съм си промивки със смрадлика след лека интервенция - изключително много помогнаха за раната. Въобще, изключително въздействие имат билките стига да ги познаваш.
3
Не е посочен 15.11.2012|09:51
Не знае, че дори от бреза можеш да си направиш чай и то с такова благотворно въздействия върху пикочния мехур и за тонизиране на тялото!? Много яко! ;)
2
Не е посочен 15.11.2012|09:50
Ммм браво, много добър материал изключително полезен! Повечето от нещата ги поназнайвах, но и научих много нови полезни действия на билките. Това е най-голямата аптека, която природата ни предоставя. Смятам да се зареда със сериозно количество чайове.
1
Не е посочен 15.11.2012|09:26
Полезна информация на фона на задаващите се студени дни. Копривата има и силно пречистващо действие, хубаво е да се пие сутрин на гладно. На мен ми я препоръчаха при една алергия и благодарение на нея и добра диета се отървах без илачи от обривите.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay