Предизвикват ли антихистамините сънливост и защо?

Предизвикват ли антихистамините сънливост и защо?
Canva

Макар вече да е лято, алергиите от цъфтежите навън все още са налице и понякога се налага да примемаме антихистамин, за да облекчим неприятните симптоми. Оказва се, че антихистамините могат да причинят сънливост, тъй като една от основните им функции е да облекчават симптомите на алергия, като сърбеж, кихане и хрема. Тези лекарства работят, като блокират ефектите на хистамина, химикал, който тялото произвежда в отговор на алергени.

Един от страничните ефекти на антихистамините е, че те могат да повлияят на централната нервна система, което води до чувство на умора или сънливост. Този ефект е по-изразен при някои хора, отколкото при други, в зависимост от конкретното лекарство и индивидуалната чувствителност.

Има два основни вида антихистамини: първо поколение и второ поколение. Първото поколение антихистамини, като дифенхидрамин (Benadryl) и хлорфенирамин (Chlor-Trimeton), обикновено имат по-силно изразени седативни ефекти. Второто поколение антихистамини, като цетиризин (Zyrtec) и лоратадин (Claritin), обикновено имат по-малко странични ефекти, свързани със съня, но все още могат да причинят известна сънливост.

XYZAL (левцистерол) също е антихистамин от второ поколение, използван за лечение на симптоми на алергичен ринит, хронична идиопатична уртикария и тежки алергични реакции. Обикновено се счита за по-слабо седативен от първото поколение антихистамини, но все пак може да причини известна сънливост при някои хора.

Ако изпитвате силна сънливост от антихистамин, важно е да се консултирате с вашия лекар, за да обсъдите алтернативни варианти за лечение. В някои случаи може да е възможно да преминете към различно лекарство или да коригирате дозата, за да сведете до минимум страничните ефекти. Винаги следвайте инструкциите на лекаря и четете внимателно етикетите на лекарствата, за да избегнете потенциални усложнения.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay