Пречиствателят за въздух- необходимост или заблуда?

Пречиствателят за въздух- необходимост или заблуда?
unsplash

Пречиствателът за въздух е устройство, което се използва за филтриране на замърсен въздух и премахване на вредните частици и газове от него. Тези устройства могат да бъдат домашни, офисни или промишлени, в зависимост от тяхното предназначение.

Замърсеният въздух може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като например дихателни заболявания, кожни раздразнения и астма. Обикновено въздухът съдържа частици като прах, пясък, пух и други твърди частици, както и газове като въглероден монооксид, азотни оксиди и озон.

Пречиствателите за въздух играят ролята на филтри, които поемат замърсенията и пречистват въздуха, който дишаме. Те могат да помогнат за подобряване на качеството на въздуха в закрити помещения, като намалят риска от здравословни проблеми, свързани с дихателната система.

Пречиствателите за въздух работят по различни начини, в зависимост от модела и типа. Най-общо казано, те използват филтри и/или технологии за почистване на въздуха, за да постигнат своята цел.

Един от основните типове филтри, използвани в пречиствателите за въздух, е HEPA филтър. Този филтър е направен от специално проектиран влакнест материал, който може да улавя 99,97% от частиците с големина над 0,3 микрона. Това включва замърсители като прах, пух, мухъл, бактерии и вируси. Пречиствателите за въздух, които използват HEPA филтри, могат да бъдат особено ефективни за премахване на алергени, съответно са много подходящи за домове с деца.

Друг тип филтър, който може да се използва в пречиствателите за въздух, е филтърът с активен въглен. Този филтър е направен от специално обработен въглен, който може да абсорбира газове, миризми и други летящи замърсители.

Някои пречистватели за въздух използват и технологии като UV светлина, която убива бактерии и вируси, както и йонизатори, които излъчват отрицателно заредени йони, за да привлекат и уловят замърсителите.

Когато замърсеният въздух минава през филтрите или се почиства чрез другите технологии, чистият въздух се връща в помещението. Така пречиствателят за въздух помага да се подобри качеството на въздуха в закритите помещения. 

За съжаление, София е един от водещите градове в класацията за мръсен въздух в света, така че определено може да се каже, че пречиствателят за въздух е необходимост, още повече ако имате малки деца вкъщи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay