Ранни симптоми при бременност

Ранни симптоми при бременност

Мислите, че сте бременна? Разберете кои са ранните симптоми на бременността и кои могат да се проявят една седмица преди датата на предстоящия ви цикъл. Ако забележите някои от тях, може би е време да посетите аптеката, за да си вземете тест или да насрочите среща с вашия гинеколог.

Раздразнени гърди

 Гърдите ви могат да станат по-чувствителни една или две седмици след зачеването. Тялото ви произвежда толкова много естроген и прогестерон в началото на бременността, че гърдите ви започват да наедряват. Хормоните ви бушуват и гърдите ви задържат повече течности, чувствате ги по-натежали и по-чувствителни от нормалното преди менструален цикъл.

Спазми и болки в гърба

Много жени бъркат тези ранни симптоми за бременност със симптомите на ПМС, но те всъщност са причинени от хормонални промени и растеж на матката. Около 30 процента от жените ги изпитват, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към неравната маточна стена. Матката се разтяга постепенно, оттам са и спазмите, за да се подготви за раждането след девет месеца.

Прокървяване

 Когато оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката около шест до 12 дни след зачеването, може да се появи кървене. Може да сбъркате това "имплантационно кървене" за цикъл, но като цяло течението е по-леко от менструацията и течността е кафява или розова, а не червена. Въпреки че този ранен признак на бременност е безобиден, винаги трябва да уведомите лекаря си, ако смятате, че сте бременна, за да може специалистът да изключи други евентуални причини за кървенето.

Умора

През първите няколко седмици тялото ви работи 24/7, за да поддържа бременността, а умората е нормална реакция. Допълнителният прогестерон, произведен при зачеването, води до повишаване на телесната ви температура, което от своя страна допринася за липса на енергия. Сърцето ви също тупти по-бързо, тъй като трябва да доставя допълнително кислород в матката. Какво да направите – яжте здравословна храна, пийте много течности, за да поддържате кръвното си достатъчно високо и почивайте, когато можете.

Потъмнели зърна

Зърната ти изглеждат ли ти по-тъмни? Хормоните по време на бременността също влияят върху активността на меланоцитите, или клетките в зърната, отговорни за цвета им. Жените с по-тъмни зърна могат да забележат промяната по-късно – около 10-тата седмица или по-късно.

Гадене

Докато непоносимото гадене, което засяга до 85 процента от всички бременни, вероятно няма да се появи в първите няколко седмици, то много жени споделят, че все пак изпитват лекото му проявление в началните седмици. На такива дами може да им прилошава, докато четат в колата или да се почувстват зле по време на полет. Това може да се случи след две седмици от зачеването.

Подуване

Не можете да закопчавате онези дънки? Повишените нива на прогестерон забавят храносмилателната ви система и можете да почувствате подуване на корема. Това се случва и по време на ПМС, но подуването спира, когато ви дойде цикълът, тъй като нивата на прогестерон намалят. Ако подуването не изчезне и де ви дойде цикълът – най-вероятно сте бременна.

Често уриниране

Може да си мислите, че честото ходене до тоалетната е характерно за доста по-късните месеци, когато бебето притиска пикочния ви мехур, но честото уриниране понякога започва доста рано. Матката не само може да окаже натиск върху пикочния мехур, но и допълнителният приток на кръв към бъбреците, който започва веднага, също ги кара да отделят повече урина.

Главоболие

Увеличеният кръвен обем може да предизвика често, но леко главоболие през първите седмици. Те могат да се случат и когато не пиете достатъчно течности или ако сте анемични. Мигрените стават все по-рядко явление с течение на бременността.

Запек

Същите хормони, които са отговорни за подуването на корема, са отговорни и за по-трудното изхождане. Този симптом на ранна бременност вероятно ще се засили още повече с напредването на бременността.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay