Когато имате болки в гърлото, понякога последното нещо, което искате да правите, е да ядете. Но когато тялото ви е подложено на инфекция, по-важно от всякога е да се храните добре. Има храни, които помагат в борбата с възпалението и няма да дразнят вече раздразненото ви гърло. Ето какво да хапвате, когато ви боли гърлото:
1. Пилешка супа
Болките в гърлото са резултат от възпаление и дехидратация. Течности като бульона в пилешка супа не само запълват загубената вода, но и солта помага на тялото ви да задържи течността вътре в тъканите. Ако не ядете месо, зеленчуковата супа също ще свърши работа.
2. Мед
Медът е основен елемент в лечебните средства от древни времена и има основателна причина. Съвременната наука е доказала, че медът е ефективен срещу различни инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително тези, които причиняват обикновена настинка, както и някои видове стрептококи.
Просто не прекалявайте, в по-големи дози [съдържанието на захар] може да потисне имунната система.
3. Кисело мляко
Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, както и на пробиотични бактерии, полезните микроби, които поддържат имунната функция. Освен това, хладната и мека текстура на киселото мляко го правят лесна храна за преглъщане.
4. Картофено пюре
Оставете кожата на картофите за магнезий, витамин С и антиоксиданти, които поддържат силна имунната система. Картофеното пюре не бива да бъде твърде горещо. Също така е лесно за преглъщане, подобно на киселото мляко.
5. Яйца
Яйцата са богати на минерали като цинк, желязо и селен, както и витамин D и В12, които могат да помогнат за отблъскване на неприятната инфекция, която причинява възпалено гърло.
6. Овесена каша
Като цяло най-добрите храни за ядене, когато имате възпалено гърло, са храни с мека текстура, която няма да ви дразни допълнително. Така че да, овесената каша определено отговаря на изискванията.
Овесената каша е богата на магнезий, цинк и антиоксиданти, които стартират детоксикационните процеси в организма, след което освобождават тялото от отпадъци и инфекции.
7. Джинджифил
Джинджифилът има аналгетични [редуциращи болката], антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изглежда също, че инхибира растежа на някои вредни щамове бактерии. В проучване, публикувано в Nutrition Journal, комбинацията от джинджифил и мед се оказва много ефективна.
8. Желе
Желето е приличен вариант, когато имате възпалено гърло. Внимавайте за съдържанието на захар, тъй като лакомствата с високо съдържание на захар могат да потиснат имунната система да се бори с инфекциите или да възстанови увредените тъкани.
9. Смутита
Смутита са чудесен начин да се заредите с витамини и хранителни вещества. Придържайте се към съставки като зеле, целина и горски плодове, които са с ниско съдържание на захар и с високо съдържание на антиоксиданти за борба с болестите.
Вместо портокалов сок като основа, използвайте вода, заедно с цял портокал или мандарина, която съдържа инсулинорегулиращи фибри, в допълнение към витамин С.
За хора с възпалено гърло от вирусна инфекция се препоръчва висока доза витамин С до 3000 милиграма дневно, за да засили имунната система.
10. Сладолед
Студените храни като сладолед могат да бъдат особено добри, защото помагат за успокояване на възпаленото гърло и дори могат да намалят възпалението. Само не забравяйте да не прекалявате със захарта.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
2 | 0 |