Самозалъгване от мързел

Извиненията, които използваме, за да не се храним здравословно

Ние, jenite, сме изключително хитри. В преследване на целта ще проявим най-креативния ум и ще прибегнем до най-дръзките действия, стига да сбъднем желанията си. А понякога да засилим и вярата в личните си самозаблуди. Суетни сме по природа, но когато става дума за спазване на хранителни принципи и следване на здравословен режим, успяваме да се самозалъжем с какви ли не безумни заключения. Било то от мързел или нехайство по отношение на здравето ни.

Тук ще съберем на едно място всички онези глупави оправдания, които всяка една от нас е изричала мисловно, за да превърне прословутото "От утре съм на диета” в обещание без краен срок. И начална дата.


"Но аз заслужавам този шоколад!”
Няма спор, наистина заслужаваме да се глезим понякога, но не са ли здравето и красотата най-големият подарък, който можем да си доставим? "Този шоколад” е просто поредният начин да избягаме от хранителните си принципи, уповавайки се на стреса в работата или ежедневието. Но убеждението, че заслужаваме често да получаваме въпросната награда под формата на храна, не идва от днес. Това вярване ни е втълпено още докато сме готвили манджички от кал на двора, а родителите ни са искали да ни приканят да опитаме истинската питателна храна от тенджерата вкъщи. Но вече не сме деца - не са ни нужни заблуди.

"И без това прегреших с диетата, няма смисъл да продължавам!”
Никой не е безгрешен - факт, който често пропускаме, когато искаме да се откажем. Въпросът е доколко сме склонни да продължим с начинанието си, след като веднъж сме се отдали на изкушението. Както са казали хората, от един път глава не боли. Едва ли са имали предвид "хранителното прегрешение”, но все пак мъдрите думи важат и тук с пълна сила. Важното е да съумеем да продължим да следваме ясно изградените си правила, осъзнавайки, че не сме роботи. Дояжда ни се нещо вредно понякога.

"Днес карах колело - заслужавам шоколад”.

Мащабно американско изследване показва, че хората подценяват калориите, които идват с храната, с цели 40 %. Подсъзнателно копнеем за още и още, което ни кара да пренебрегваме малките следобедни похапвания, чашата капучино или вафлата, погълната на път за работа. Заради тези заблуди често си позволяваме по-големи порции, и рискуваме да погълнем двойно повече калории от тези, които сме изгорили, докато спортуваме.

"Кари Брадшоу пие ягодов шейк, а има супер стегнато тяло. Значи не е толкова калоричен!”
Доста често взимаме пример от измислени герои или светски личности, за да успокоим гузната си съвест. Всъщност много добре знаем, че цял отбор от диетолози и треньори се грижат за външния вид на известните - нещо, което ние не можем да си позволим. Освен това, всеки отговаря сам за собственото си здраве. Това, че Бритни Спиърс пие калорични шейкове нон-стоп, не означава, че е здравословно.

"Не мога да не изям всичко в чинията”
Дали заради бабините вярвания, че е на лош късмет, или заради гузната съвест, че има толкова много гладуващи по света, няои от нас не могат да оставят или хвърлят храна от чинията си. Хитрият подход тук е в приготвеното количество. Не изоставяйте вярванията си, просто намалете храната си дотолкова, колкото можете да приемете.

"Ям доста по-малко от моите приятели/роднини”
Храненето не е състезание по надяждане, затова не гледайте в чинията на другия. Американско проучване показва, че около 60% от хората са склонни да напълнеят, ако приятелите им се хранят с повече храна. Просто вторите влияят над хранителния избор на първите.

"Мога да ям много от тази диетична храна”
Нискокалоричните продукти се превърнаха в цяла индустрия, която печели на гърба на потребителите. Надписи от сорта на "диетично”, "здравословно”, "полезно” и така нататък, ни карат да вярваме, че това, което купуваме, е напълно безвредно. Дори напротив, смеем да преяждаме с чиста съвест. Всъщност 99% от тези продукти съдържат други калорични и дори вредни съставки, които по никакъв начин не подпомагат отслабването. Пакетче от така наречените "нискокалорични” бисквити съдържа точно толкова калории, колкото пакет шоколадови, например.

"Животът е прекалено кратък. Ще ям каквото си пожелая!”
...за да го направя още по-кратък, бихме добавили сега. С ясното съзнание, че няма да бъдем вечно на този свят, посягаме към каквито и да било вредни храни, успокоявайки съвестта си, че всичко ни е позволено. Но замисляме ли се, че ако днес организмът ни е здрав, то утре той може да се разболее точно заради нашето лекомислие. При свършен факт съумяваме да мислим трезво, но не в това е смисълът. Наистина - животът е прекалено кратък, нека не се отказваме да го изживеем здрави и пълноценни.

Самозалъгване от мързел

11 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



24
Не е посочен 11.07.2012|15:58
"Кари Брадшоу пие ягодов шейк, а има супер стегнато тяло. Значи не е толкова калоричен!” Ей, това ме повали от смях
23
Не е посочен 11.07.2012|15:56
Черно-бялата снимка е жестока!
22
Не е посочен 11.07.2012|15:17
аз си хапвам всичко , което ми е вкусно , няма значение в колко часа и колко като количество
21
Не е посочен 11.07.2012|15:11
точно така , все пак и да се лишаваме , няма да има кой знае каква разлика :Д
20
Не е посочен 11.07.2012|15:01
Хапвам си всякакви простотийки :) не се личавам от нищо :Д
19
Не е посочен 11.07.2012|14:57
да и аз съм на това мнение, наистина животът е прекалено кратък, за да не се отдадеш на изкушението от време на време!
18
Не е посочен 11.07.2012|14:54
Често казано храната никога не ми е била такова изкушение, за да стигна до самозалъгване!
17
Не е посочен 11.07.2012|13:14
То не е самозалъгване от мързел,а самозалъгване от лакомия
16
Не е посочен 11.07.2012|12:21
Не е фатално от време на време да се отдаваме на някое джънк изкушение, при все че доста от т.нар. здравословни храни май, май не са много такива, но пък прекаляването с оправданието и боклучивата храна също не е добре. Нужен е баланс, както се казва всичко е в дозата.
15
Не е посочен 11.07.2012|11:52
Винаги си хапвам каквото си искам- просто съм чревоугодник.
14
Не е посочен 11.07.2012|11:47
напоследък много ме мързи да се движа и да спортувам , а наблягам доста на храната , което не е никак добре
13
Не е посочен 11.07.2012|11:11
трябва да си хапваме каквото ни се яде , само повече движение да има и да сме щастливи :)
12
Не е посочен 11.07.2012|10:30
До болка познати са ми тези реплики. За щастие обаче нямам реално толкова голяма нужда от отслабване. Може да се каже, че съм под нормата за моя ръст.
11
Не е посочен 11.07.2012|09:58
Да,всеки е използвал поне едно от тези извинения,за да се натъпче с нещо вкусно и калорично,да не говорим,че много хора ги използват ежедневно
10
Не е посочен 11.07.2012|09:42
колко познати фрази!не един път се е случвало да продължавам да нарушавам диетата защото вече съм прегрешила,но с времето и твърда дисциплина се научих да избирам плод пред сладко,печено пред пържено и т.н.
9
Не е посочен 11.07.2012|08:30
Вярно, че и вманиачаването по здравословното хранене или т.нал. орторексия също не са добър вариант, но пък и непрестанните извинения да се тъпчем с боклуци, които ни правят дебели, подпухнали и пъпчиви, също трябва да се редуцират.
8
Не е посочен 10.07.2012|20:30
Ама не е много рентабилно, имайки предвид, че може да умреш от преяждане и нездравословно хранен нали?
7
Не е посочен 10.07.2012|19:54
Всичко това ми звучи доста познато. Аз самата се научих някак си да избирам здравословните варианти и да не правя компромиси, тъй като един води след себе си друг и така докато съвсем не се занемарим, а това е вредно и ограничаващо и то много!
6
Не е посочен 10.07.2012|19:52
Всички ли сме дебели?! :)) ахаха баси тъпия коментар честноо!!
5
Не е посочен 10.07.2012|19:51
Александра, то не трябва да пазиш диета! Здравословния начин на хранен става постепенно, днес ще се лишиш от шоколад и ще хапнеш лъжица мед, утре вместо газирано, ще пиеш вода и така...:) Рязко няма как да стане! Все пак ако наистина го искаш, трябва воля! :)
4
Не е посочен 10.07.2012|19:50
Наиситна намираме постоянно оправдания, да не ядем или ядем това и онова. Но здравословното хранене изисква жертви. Отвсякъде. Ние представляваме 90% това което ядем - останалите вече могат да се дължат и на спорт.
3
Не е посочен 10.07.2012|19:35
истината е, че сме дебели и трябва диета
2
Не е посочен 10.07.2012|18:23
аз си казвам честичко доста от нещата написани тук . не мога да пазя диета, такава съм си, какво да направя. иска ми се, но не мога. искам да съм поне 5 кила по-малко, но не се получава, а откакто спрях цигарите съвсем не се получава. поне гледам да ям и плодове и да пия течности, щото хич не мога да се лиша от сладичко, бургер, дюнер, колирчна манджа, майонезени сосове, палачинки, топено сиренце... оооо, огладнях
1
Не е посочен 10.07.2012|17:58
"Животът е прекалено кратък. Ще ям каквото си пожелая!” - това си го казвам доста честичко
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay