Соната на Моцарт облекчава епилептични пристъпи

Соната на Моцарт облекчава епилептични пристъпи
pixabay

Едно конкретно произведение на Моцарт - Соната за две пиана в ре мажор, облекчава епилептичните пристъпи. Ново проучване показва на какво се дължат тези негови терапевтични свойства, пише списание Nature.

По време на своето проучване изследователите пускат музикалното произведение на 16 пациенти с епилепсия. Те са снабдени с мозъчни импланти, които измерват нервната им активност. По този начин специалистите успяват да наблюдават един конкретен тип електрически импулс, известен като IED, който се свързва с епилепсията и може да провокира пристъпи.

"Отчетохме значителни разлики в мозъчната активност на пациентите, слушащи Соната за две пиана на Моцарт и 94-та симфония на Хайдн. Ако първата намали епилептиформната активност с 32%, то втората я увеличи с 45%", обяснява проф. Иван Ректор от Масариковия университет в Бърно, Чехия.

Специалистите са нарекли терапевтичното въздействие на музиката върху това заболяване "Моцартов ефект на K448". Според тях може да се слуша само 30 секунди от това класическо произведение, за да се понижат нивата на IED импулсите.

В друго проучване пък се твърди, че дадена любима мелодия може не само да успокои душевното страдание, а и да облекчи физическата болка. Данните показват, че четирима от всеки десет души, които страдат от хронична болка (като тази в кръста), облекчават симптомите си докато слушат песни на Роби Уилямс или Елтън Джон.

Оказва се, че младите хора се повлияват идеално от т.нар. "музикалното лечение", защото при тях процентът на успеваемост стига до 66. В изследването са участвали 1500 души на възраст между 16 и 24 г. почти 21% от доброволците са получили облекчение при слушането на популярна музика.

Според Дейвид Брадшоу от Университета в Юта "хората с хронична болка трябва да намерят някаква дейност, с която постоянно да бъдат ангажирани". Той смята, че слушането на любима музика е чудесно средство, защото активира както мислите, така и чувствата. Според изследователите, ако човек успее да се потопи в музиката, това несъмнено ще му помогне да отдалечи както психическите, така и физическите си страдания.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay