Странни факти за зъбите ви

Странни факти за зъбите ви

Зъби. Приемаме ги за даденост и наистина ги забелязваме само когато нещо не е наред с тях – те са пожълтели или се е появил някой кариес. Въпреки това, като една от най-важните части на нашето тяло, както по отношение на ежедневието, така и по отношение на красотата, си струва наистина да сте запознати с някои факти за вашите зъби.

Може да си помислите, че вече знаете всичко, което трябва за тях – че трябва да ги почиствате редовно и старателно с паста или конец за зъби, но следните факти могат да ви накарат да се чувствате не достатъчно запознати с тях.

  1. Те са ужасно здрави. Най-твърдото вещество в човешкото тяло е емайлът на зъбите ви. Това обаче не ви дава свободата да отваряте бутилките си с минерална вода с уста.
  2. В тях могат да се развият много бактерии. В плаката по зъбите ви живеят над 300 различни вида бактерии. Запомнете това следващия път, когато обмисляте да си легнете преди да сте си измили зъбите.
  3. Те се нуждаят от повече четкане, отколкото си мислите. Зъболекарите препоръчват да миете зъбите си за около две до три минути всеки ден, за да сте сигурни, че зъбите ви ще са красиви и здрави. Средно човек отделя около 48 секунди за почистването им.
  4. Не е нужно те да са с идеална подредба. Докато американският идеал е да имате прави, бели зъби, в други страни това не е върхът на красотата. В Япония например кривите зъби се считат за по-чаровни от така наречените "перфектни" зъби.
  5. Те са уникални. Всеки човек има уникален набор от зъби, точно както всеки има уникален набор от пръстови отпечатъци.
  6. Имат редица противници. Ето причина да почиствате зъбите си след всяко хранене – кафе, вино, захар, кисели бонбони, плодови сокове, картофено нишесте, газирани напитки – основно всичко, което обичаме да ядем и пием, оцветява и разваля здравите зъби.
  7. Слюнката помага за почистването им. Средно човек произвежда около 100 000 галона слюнка през целия си живот, което помага за естественото почистване на зъбите. Това производство обаче се забавя с времето, поради което възрастните хора стават по-склонни към заболявания на зъбите.
  8. Поддръжката им е скъпа. Искрящата бяла усмивка е скъпо удоволствие. Така че обърнете се към специалист във всеки момент, когато усетите, че нещо със зъбите ви не е наред, защото колкото повече време чакате, толкова повече състоянието ви може да се влоши и толкова по-скъпо ще ви излезе да се възстановите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay