Съвети за зачеване

Съвети за зачеване

Ако сте готови да започнете опити за бебе, ето няколко неща, които можете да направите, за да превърнете родителството в реалност:

  • Достигнете здравословно тегло. Идеалният индекс на телесна маса е между 19 и 24. Наднорменото или поднорменото тегло може да повлияе на способността ви за овулация.

  • Откажете пушенето. Пушенето може да увреди доставките на яйцеклетки и да направи по-вероятен спонтанен аборт, ако забременеете.

  • Следете диетата си. Яденето на храна с високо съдържание на мазнини може да допринесе за увеличаване на теглото и да наруши репродуктивния ви цикъл.

  • Ограничете кофеина и алкохола. Прекомерните количества кофеин (повече от две или три чаши кафе дневно). Честата употреба на алкохол може да удължи времето, необходимо за забременяване и е вредно за развитието на плода.

Можете да увеличите шансовете си да имате здраво бебе, като следвате тези съвети:

  • Лекувайте всички състояния, които могат да направят бременността рискована, включително диабет и високо кръвно налягане.

  • Посетете вашия акушер-гинеколог за консултация преди забременяване, за да сте сигурни, че сте достатъчно здрави, за да забременеете. След това следете всичките си планирани посещения за бременност. Редовните прегледи ще позволят на вашия лекар да следи вашето здраве и здравето на бебето ви и да се справи с всички възникнали проблеми.

  • Грижете се добре за тялото си. Не пушете и не пийте алкохол, следвайте план за здравословно хранене, спортувайте често и спете достатъчно.

Ще имате най-добри шансове да забременеете и да имате здраво бебе, ако започнете да опитвате на 20 или 30 години, но този сценарий не е подходящ за всяка жена. Когато решавате да създадете семейство, вие също трябва да вземете предвид дали сте:

  • в солидна връзка или имате финансовата стабилност, за да имате дете сами

  • готови временно да спрете кариерата си

  • достатъчно финансово осигурен, за да издържате дете

Ако имате някакви притеснения относно способността си да забременеете, посетете своя гинеколог или посетете специалист по фертилитет.

Полезни отговори от специалисти може да намерите и в нашата рубрика "Мама пита, където на медицински въпроси отговарят специалисти с дълъг практически опит.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay