Тези козметични съставки не ни трябват!

10 "химии", които правят разкрасяващите продукти грозни за здравето

Тези козметични съставки не ни трябват!

"Трай, бабо, за хубост!" Понякога се подиграваме с тази "максима", но трябва да си признаем - поне няколко пъти в живота си всяка дама е търпяла неприятни усещания в името на евентуалната красота. Скубем косми, горим си косите, вечер едва успяваме да си изтъркаме грима от лицето.

Но тези неща са "малкото зло", както отново биха се изразили бабите ни. Ролята на големите лоши вълци в гората на суетата се играе от следните химични съставки в продуктите "за красота", които могат да погубят и красотата, и здравето ни.

1. Метил, бутил, етил, пропил, изобутил парабени
 - според изследвания, те могат да окажат влияние върху хормоналната функция на тялото, увреждайки ендокринната система. Определени учени твърдят, че употребата на тези химични вещества може да се окаже една от причините за развитие на рак на гърдата. А се съдържат в стряскащо основни разкрасяващи продукти - шампоани, кремове за кожа със специално предназначение, дезодоранти.  

2. Триклозан - смята се, че отслабва имунната система на човек и дори може да увреди хормоналната среда. Използва се в производството на дезодоранти, паста за зъби, продукти за дамската интимна хигиена, мокри кърпички, сапун. 

3. Диазолидинил и имидазолидинил урея 
- представляват течна версия на опасния формалдехид. Съдържат се в продуктите, които прекарват дълго време по лавиците в магазините. 

4. Натриев лаурил сулфат 
- както и други сулфати. Шампоаните и душ геловете им дължат обилната си пяна и възможността за отмиване на омазняването. Но освен това, субстанциите с такова съдържание могат да причинят проблеми на скалпа: дерматит, себорея, косопад, изтъняване на косъма. По-страшни обаче са доказателствата за увреждания на черните и белите дробове, имунната система, дори стерилитета. 

5. Етаноламин 
- прибавя се към козметичните продукти, за да запази необходимото pH. Замества амоняка в кремовете и боите за косa, но може да се съедини с други вещества и по този начин да причини рак, или в най-добрия случай - раздразнение на кожата.  

6. Диетаноламин - образува пяна, сгъстява субстанцията. Слага се в червила, парфюми, дезодоранти, продукти за коса. Особено лесно се абсорбира от детската кожа и затова често се е използвал в мазила, предназначени за невръстната потребителска група. Но днес употребата на диетаноламин в такива продукти е забранена, счита се като опасен и за бременни жени.

7. Триетаноламин -  друг регулатор на pH, който има подобен ефект като предходните две "химии". Възможно е да съдържа допълнителни киселини, които образуват ракообразуващи вещества (напр. нитрозамин). 

8. Изкуствени аромати - съставките в кремовете и шампоаните, които са сложени специално, за да им придадат необходимия аромат. Te се използват най-много и представляват най-разпространения замърсител на околната среда, произвежда от човека. Освежаващите миризми на ягодки и къпинки са и най-честата причина за проява на алергична реакция към даден продукт. Освен това могат да увредят хормоналните жлези, мъжката репродуктивна система, черния дроб, метаболизма, имунната система. Има доказателства, че изкуствените аромати причиняват и астма у децата.

9. Талк - твърди се, че продължителната употреба на познатия материал може да доведе до сериозни проблеми с дихателния тракт и репродуктивната система.

10. Вещества с животински произход - например прочутият колаген, страховитият враг на бръчките. Той продължава да се извлича от сухожилията, червата, белите дробове, костите, дори от стените на кръвоносните съдове на животни. Макар и вече да се знае, че растителните екстракти имат същото подмладяващо влияние върху кожата.  

Разбира се, това е само част от дългия списък с опасни съставки в козметиката. Но, обобщено казано, съветът ни е следният: по-добре да се задоволяваме с шампоан на естествена основа, дори да не прави особено много пяна, отколкото да рискуваме да ни сполетят негативните ефекти от антипатичните вещества, които го правят да изглежда по-симпатичен на пръв поглед.

30 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 14.09.2012|15:08
И въпросните Е-та оито ги има не само в козметиката, но и в хранителните продукти!
14
Не е посочен 14.09.2012|15:06
И аз така мисля. Аз сега си купих дори някаква Био Паста за зъби на българска марка, защото тия химии на известните пасти за зъби наистина вече ми идват в повече. Да видим обаче тази как ще е.
13
Не е посочен 14.09.2012|15:05
Ахаха:) Е чак пък. Със сигурност не страдате колкото нас, повярвай ми:)
12
Не е посочен 14.09.2012|15:05
Наистина има страшно много вредни продукти в повечето козметика, а аз нямам навика да чета съдържанието! За съжаление дори лидери в бранша предлагат много некачествени и вредни продукти.
11
Не е посочен 14.09.2012|14:37
Жени,четете и внимавайте,какво използвате!
10
Не е посочен 14.09.2012|14:27
В достатъчно замърсена среда живеем, за да тровим и тялото си с понякога излишни и ненужни химии, каквито са повечето козметични продукти за щяло и нещяло.
9
Не е посочен 14.09.2012|14:03
мисля ,че мъжете повече страдат от този факт , понеже като ви целуваме , ви изяждаме целите червила .
8
Не е посочен 14.09.2012|13:58
аз и без това рядко използвам такива червила
7
Не е посочен 14.09.2012|13:45
6
Не е посочен 14.09.2012|13:30
Ние откъде да знаем , кои продукти съдържат тези вредни същества ??
5
Не е посочен 14.09.2012|12:19
Следващата статия, редакцията, трябва да е с алтернативни продукти, които не съдържат тези боклуци!
4
Не е посочен 14.09.2012|09:44
Това не го знаех за колагена,но звучи ужасно да се набавя по този начин,при условие,че алтернативата е със същият резултат
3
Не е посочен 14.09.2012|09:17
полезна статия,но ако съдим по нея,то не трябва да използваме никаква козметика,всичко е вредно и опасно...
2
Не е посочен 13.09.2012|16:46
Много полезна статия, нямаше да е лошо да изпишете и латинските им имена, тъй като някои не си правят труда да ги превеждат. Аз специално вече се старая да използвам по-малко козметика и да е качествена.
1
Не е посочен 13.09.2012|16:39
Малииии, че то навсякъде са тези неща. Не можем да не си мием зъбите или да не се къпем и дезодорираме. Явно и това е една от причините ракът да е толкова разпространен в наши дни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay