Учените разкриват кои гени идват от майката и кои от бащата

Учените разкриват кои гени идват от майката и кои от бащата

Ако сте чували някой да ви каже нещо като "Вие сте копие на майка си", трябва да знаете, че това не е истина. Всъщност ние (особено жените) сме по-скоро като нашите бащи, а не като нашите майки. Освен това има теория, че начинът на живот на бащата преди създаването на бебето, включително храната, която яде и как се чувства, са в основата на бъдещото здраве на бебето. Тази статия ще ви разкаже за чертите, които са наследени от бащата и тези, които са от майката.

Дори да имате добри гени, трябва да поддържате здравословен начин на живот. Защото, в крайна сметка, начинът ви на живот е ключовият фактор за това как ще изглеждате и ще се чувствате.
Обикновено децата наследяват формата на върха на носа, зоната около устните, големината на скулите, ъглите на очите и формата на брадичката. 

А зоната между веждите често е много различна.

Дъщерята на Рийз Уидърспун е наследила сините очи на майка си, формата на скулите, брадичката и върха на носа.
Гените на майката обикновено са 50% от ДНК- то на детето, а гените на бащата са останалите 50%. Мъжките гени обаче са много по-агресивни от женските, затова те обикновено са по-видни. Така че обикновено има 40% от активните женски гени и 60% от активните мъжки гени.


Освен това тялото на бременната жена идентифицира плода като частично чуждо тяло. За да спаси бебето, трябва да намери мир с гените на агресивния баща (понякога за сметка на собствените си гени).
Въпреки това, все още е възможно да се разбере кои белези може да наследи детето от баща си и кои получава от майка си.

Пол

Полът на бебето зависи от бащата. От майка си бебето винаги получава Х-хромозомата, а от бащата - X-хромозома (което означава, че ще бъде момиче) или Y-хромозомата (което означава, че ще бъде момче). 

Ако мъжът има много братя в семейството си, той ще има повече синове и ако има много сестри, той ще има повече дъщери. Само някои мъже имат сравнително равен брой Х- и Y-хромозоми в сперматозоидите си и има еднаква вероятност да имат момчета или момичета.

Y-хромозомите имат по-малко гени от X-хромозомите, а някои от тях са отговорни за развитието на мъжките гениталии. Ето защо едно момче е по-вероятно да изглежда като майка си. Що се отнася до момичетата, те получават Х-хромозоми и от двамата родители, така че е невъзможно да се предскаже как ще изглеждат те.

Състоянието на зъбите

Ако бащата често посещава зъболекар, децата му много често имат проблеми със зъбите. Въпреки че формата и размерът на зъбите могат да бъдат наследени от всеки от родителите, генът на бащата все още е доминиращ. Така че, ако бащата има лоши зъби, детето вероятно ще има същите проблеми.

Интелигентност

Гените, отговорни за интелигентността, се съдържат в Х-хромозомата. Ето защо синовете наследяват интелекта си от майките си. Дъщерите получават интелекта си и от двамата родители. Само до 40% от интелигентността на майката е наследена, а останалата част е получена през живота. Така че нищо не може да замени упоритата работа.
Средно, коефициентите на интелигентност на момчетата са с около 15 точки разлика от тези на техните майки.

Склонност към психическо заболяване

С възрастта качеството на спермата намалява. Ето защо възрастните хора могат да предават на своите деца мутантни гени. Това увеличава риска от развитие на психични заболявания, аутизъм, хиперактивност или биполярно разстройство. Също така, децата, родени от бащи, които са на възраст над 45 години, са по-склонни да се самоубиват и имат трудности при ученето.
Във всяка възраст мъжете с коронарна болест на сърцето вероятно ще го предадат на синовете си. И мъжете, които са били безплодни, а оплождането е било направено изкуствено, често имат синове със същия проблем.

Склонност към хемофилия и аутизъм

Има заболявания, които могат да бъдат наследени само от майките, но се развиват само при момчета. Това се случва, когато една жена има Х-хромозомата с този ген и предава този ген на сина си. За разлика от майка си, момчето има само една X-хромозома и няма нищо, което да компенсира мутиралия ген.

Хемофилията, която уврежда способността на организма да образуват кръвни съсиреци и мускулна дистрофия тип Дюшен, са сред болестите, които могат да бъдат предавани по този начин. Аутизмът е друго заболяване, което се предава от майка от син.

Склонност към наднормено тегло

Склонността да бъдете с наднормено тегло или да бъдете слаби е генетично наследена. Теглото и обиколката на талията на някои хора се основават на гени около 25% от времето. Хората, които се опитват да се борят с излишното тегло, често го наследяват от родителите си. В ситуации като тези, наистина е трудно да изгубите излишните килограми. Но дори и в този случай разумна диета и физическа активност ще бъдат от полза.
Склонността към наднормено тегло може да бъде еднакво наследена от всеки родител.
Теглото на детето зависи само от майката. Без значение колко тежи бащата, ако майката е слаба и детето ще е слабо. И обратното- ако майката е с наднормено тегло, детето също ще бъде с наднормено тегло.

Височина

Бащите въздействат на височината на децата си повече от майките. Високите мъже обикновено имат по-високи деца. Средно около 60 до 80% от височината на човек зависи от бащата и майката, а останалата част е резултат от диетата, начина на живот и здравето. Освен това не всички деца от едни и същи родители имат еднаква височина. Обикновено по-малките деца са по-ниски от по-големите.

Цвят на очите

Кафявият цвят на очите е доминиращ ген. Така че, ако един от родителите (особено бащата) има тъмни очи, а другият има сини или зелени очи, детето има по-голяма вероятност да има кафяви очи. Шансовете за дете със сини очи не са нула, но това може да се случи само ако един от родителите има ген, отговорен за синьото оцветяване.
Сините и зелените са рецесивни гени, а синьото е по-господстващо от зеленото.
Но все пак е възможно двама родители със сини очи да имат дете с кафяви очи.

Трапчинки

Трапчинките са рецесивна черта. Ако поне единият от родителите има трапчинки, вероятно е и детето да ги има.

Къдрава коса

Къдравата коса е наистина красива и много майки мечтаят да имат дете с къдрава коса. Но въпреки факта, че къдравата коса е доминираща черта, дори ако един от родителите я има, това не означава, че детето ще има тази коса.
Системата е следната:
Ако и двамата родители имат къдрава коса, детето ще има къдрава коса.Ако и двамата родители имат права коса, детето ще има права коса. Ако един от родителите има къдрава коса, а другият има права коса, детето ще има чуплива коса. Също така, ако и двамата родители имат къдрава коса и някой от семейството им има права коса, детето може да има и права коса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay