Храни, които ви карат да изглеждате по-възрастни

Храни, които ви карат да изглеждате по-възрастни
Pexels

Ние дамите си мечтаем да бъдем вечно млади и всячески се опитваме да забавим стареенето с всевъзможни процедури, козметика и други способи. Често обаче, не си даваме сметка, че някои фактори от нашето всекидневие саботират всяко наше усилие, без дори да предполагаме

Съществуват храни, които могат сериозно да навредят на здравето ни, като това директно ще окаже влияние и на външния ни вид. Ето кои са храните, които ни карат да изглеждаме по-възрастни.

1 Сладкиши

Когато хората консумират повече захар, отколкото техните клетки могат да синтезират, излишните захарни молекули се свързват с протеини и задействат процес, който може да повлияе неблагоприятно на кожния колаген (протеинът, който поддържа кожата еластична и млада). Освен това захарта уврежда зъбите, причинявайки кариес и обезцветяване.

2 Алкохол

"Когато черният ви дроб функционира добре, токсините, които потенциално биха могли да засегнат кожата, се изхвърлят естествено през тялото ви. Но ако токсините се натрупват в черния ви дроб и не се разграждат правилно, кожата ви може да развие различни проблеми, като акне и бръчки. 

3 Препечено месо

Препеченото  месо на скара съдържа противъзпалителни въглеводороди, които могат да причинят увреждане на колагена на кожата ви, обяснява Остад. Не е задължително да избягвате барбекюто, но във всеки случай трябва да се уверите, че сте изстъргали черните места и сте почистили скарата, когато приключите.


4 Бяло вино

Бялото вино може да увреди емайла ви и да оцвети зъбите ви. Ето какво не трябва да правите: мийте зъбите си веднага след като сте пили бяло вино (или друга кисела напитка). Ако миете зъбите, които вече са киселинни, вие насърчавате ерозията на вашия емайл. "Трябва да дадете време на зъбите си да се минерализират отново, след като сте били "изкъпани" в кисела напитка", обяснява Морийн МакАндрю от факултета по дентална медицина на Нюйоркския университет. "Бих изчакал час след като съм пил, преди да вдигна четка за зъби."


5 Солени храни

Солените храни задържат вода и причиняват "подпухнал" вид. Препоръчително е да подправите с малко сол и да заложите на пресни храни, а не на консервирани или предварително сготвени


6 Преработено месо

Колбаси, бекон, виенски суджуци и др"Много от тези меса имат сулфити и други консерванти, които могат да предизвикат възпаление на кожата и да ускорят появата на стареене", казва Остад. Те също така са склонни да съдържат големи количества сол.

7 Транс мазнини

Освен че са вредни за сърцето, трансмазнините също причиняват стареене на кожата ви. "Те насърчават възпалението", казва д-р Остад. Те дори могат да направят кожата ви по-уязвима към ултравиолетовите лъчи. По-добре е да избягвате продукти, които съдържат хидрогенирано масло на етикета.


8 Червено месо

"Мазното месо генерира свободни радикали", казва д-р Остад. Свободните радикали са молекули, които имат един електрон вместо два, което ги прави нестабилни и склонни да улавят електрони от други молекули, като по този начин ги превръщат в нестабилни клетки, които на свой ред ще улавят електрони от друга клетка и т.н. Свободните радикали влияят върху способността на кожата, за да се защити и да генерира колаген. Остад предлага да се ядат постни меса като пуешко и пилешко и да се консумират големи количества плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти.

9 Пикантни храни

Според Остад пикантната храна влошава розацеята (петна) и може да причини вреда по време на менопаузата, когато кръвоносните съдове в кожата са по-реактивни. Не е задължително да избягвате консумацията на подправки, но е препоръчително да не ги ядете, ако не искате да страдате от капиляри, подпухналост и зачервяване.

10 енергийни напитки

Те ви дават енергия, но имат ефект на стареене върху вашите зъби. Ако наистина имате нужда от енергийна напитка, не забравяйте да я отпиете от сламка, за да ограничите контакта със зъбите си.

11 Кофеин

"Кофеинът е като всеки друг диуретик; може да ви накара да отделяте течности и да изчерпите тялото си от влага”, казва д-р Хирш"Всичко, което дехидратира, може да дехидратира кожата ви, правейки я да изглежда суха и състарена".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay