Цитонамазката и какво означават резултатите

Профилактиката е изключително важна

Цитонамазката и какво означават резултатите

Никога не бива да забравяме, че профилактичните прегледи и изследвания могат да спасят живота ни. Има прегледи, които трябва да си правим поне веднъж в годината, а гинекологичният преглед е от тези, които трябва да правим дори 2 пъти. Цитонамазка е достатъчно да се прави веднъж в годината. 

Цитонамазката е изследване, което диагностицира наличието на предракови и ракови клетки на маточната шийка. Със специален тампон се взима проба от лигавицата на маточната шийка. Изследването отнема около 5 минути и не е болезнено. Разбира се, дискомфортът и неудобството са на лице, но не е нищо страшно. Лекарите наричат цитонамазката ПАП тест, а резултатите се разделят в 5 групи. Важно е да знаем какво означава всяка група, за да сме наясно, когато получим резултатите си.

ПАП 1: Резултат ПАП 1 е идеалният резултат и означава, че всички клетки са нормални. Обикновено в тази категория влизат момичетата, които все още нямат полови контакти и нераждалите жени.

ПАП 2: Нормални клетки с възпалителни процеси. Повечето жени, които водят активен полов живот или са раждали са във втора група, така че няма място за притеснения. Обикновено при такъв резултат се назначава лечение с медикаменти и цитонамазката се повтаря след известно време (по преценка на лекуващия лекар)

ПАП 3: Тази група е междинна. Тук положението е неясно. Не може нито да се потвърди, нито да се отхвърли наличието на анормални клетки. При ПАП 3 се налага повторна цитонамазка за изясняване на случая. 

ПАП 4 и 5: Тези 2 групи показват наличието на изменени клетки, но не означават непременно рак. В тези случаи се прави биопсия и допълнителни изследвания. 

Много е важно да се прави цитонамазка редовно, защото ракът на маточната шийка е много коварен и няма никакви симптоми. Единственият начин да бъде хванат навреме е чрез това изследване. 

За да бъде максимално точен резултатът, цитонамазката се прави една седмица след месечния цикъл и е препоръчително поне 48 часа пред нея да няма полов контакт или дамски душове. 

След взимането на пробата е възможно да има леко кървене или зацапване, което не е повод за притеснение. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

 

16 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay