Чести грешки след продължителен джогинг

Чести грешки след продължителен джогинг

Няма нищо по-добро от един продължителен джогинг. Приливът на адреналин и енергията, която изпитваме след края на подобна тренировка, е несравним и ни кара да се чувстваме удовлетворени от факта, че сме използвали деня си пълноценно. 

Но какво правите след изтощителното бягане? Прибирате се, вземате си топъл душ и продължавате с натоварения си ден, нали? Въпреки че ежедневието на много от нас е разписано до минути, някои дейности след дълъг джогинг могат да саботират ефектите от тренировката. Има няколко често срещани грешки, които хората допускат и ние ще ви покажем кои са те, за да ви покажем, че трябва да ги избягвате.

Не се хидратирате достатъчно

Основното правило при всеки вид физическа активност е хидратирането преди и след тренировъчна сесия. Пропускането на тази важна стъпка може да направи тренировъчната ви сесия по-малко ефективна. След тренировка енергията ни се изчерпва и изпотяването води до загуба на течност. Яденето на хубава храна и пиене на вода може да помогне за възстановяването на мускулите, които сте напрегнали по време на бягането. За предпочитане трябва да ядете в рамките на 20 до 30 минути след сесията. Избягвайте да ядете твърде много храна, тъй като тя също може да саботира усилията ви.

Не лягайте

Тичането е уморителна работа, която ускорява сърдечния ритъм и ви оставя без въздух. Почивката след дълго бягане е важно за нормализиране на пулса и дишането. Но това трябва да се направи правилно. Лежането ще разруши всичките ви усилия. Вместо просто да седите или да сте напълно неактивни, фокусирайте се върху леки дейности. Извършването на някои дейности поддържа кръвта ви да се движи в тялото ви, като ви помага да се възстановите по-бързо.

Оставането със същите дрехи

Обичайно е да се чувствате леко отпаднали след тренировката, но да останете в едни и същи потни дрехи може да не е добра идея. Потта, която покрива дрехите ви след тренировка, съдържа бактерии, които могат да се размножат и да ви създават проблеми с кожата. Носенето на едни и същи влажни дрехи за по-дълго време също може да се окаже проблем. Така че, щом се приберете, хвърлете потните дрехи в банята. Дори и да не сте се потили толкова много, влажните дрехи са идеална среда за размножаване на бактерии. Дори и да не вземете душ веднага, сменете дрехите си.

Избягвайте тежки домакински задължения

Оставете на страна тежките домакински задължения веднага след тренировка.  Ангажирането с всякакъв вид тежки домакински задължения, което изисква много енергия, може да ви направи по-уморени. След тренировъчната сесия мускулите ви ще са уморени и ще им трябва малко време за почивка.

Влизане в гореща вана

Вземането на гореща вана след дълга тренировка също може да не е добра идея. Това може да звучи като идеален вариант за отпускане на мускулите, но няма да ви помогне много. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да използвате комбинация от ледени и топлинни процедури.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay