Здравето на червата и психичното ви здраве са тясно свързани- ето защо

Здравето на червата и психичното ви здраве са тясно свързани- ето защо
unsplash

Усещали ли сте някога "пеперуди в корема"? Или как корема ви се стяга, когато сте притеснени? Тези усещания са в резултат на тясната връзка между червата и нервната система, а изследванията показват, че здравето на червата и психичното здраве също са тясно свръзани. 

Какво представлява връзката черва-мозък?

Вашите черва – основният дом на чревния микробиом – са покрити с нервни клетки, които комуникират постоянно с централната ви нервна система и обратно, създавайки двупосочна връзка между тези основни системи.

Червата и мозъкът са свързани по много начини. Ярък пример е серотонинът, важен невротрансмитер, произвеждан основно в червата. Има също скорошни проучвания, които показват, че микробите в червата всъщност произвеждат съединения, които отиват до мозъка и предизвикват усещания, като глад например.

Чревният микробиом също влияе върху имунната сигнализация и централната нервна система, така че червата могат да повлияят както на мозъчната функция, така и на имунната функция в мозъка.

С други думи, емоционалните и когнитивните центрове на мозъка могат да се свързват с различни части на червата ви и да изпращат добри или лоши сигнали (чрез химикали, наречени невротрансмитери), в зависимост от здравето на червата ви.

Ролята на възпалението

Възпалението може да повлияе силно на тази връзка. Възпалението често се причинява от дисбаланс в чревните бактерии, известен като дисбиоза, което може да доведе до навлизане на лоши бактерии в кръвния поток. Изследване от 2020 г., публикувано в списанието Frontiers in Immunology, предполага, че дисбиозата също променя кръвно-мозъчната бариера, което може да доведе до възпаление на мозъчната материя, и тези възпалителни пътища са свързани с невровъзпалителни състояния като множествена склероза, болест на Алцхаймер, и болести на Паркинсон.

Това възпаление може да дойде от ултра-преработени храни, които допринасят за по-малко разнообразен микробиом. 

Микробиомът на червата и когнитивното здраве

Изследванията откриват връзки между здравето на чревния микробиом и здравето на мозъка, неврологичните функции, поведението и емоциите – включително връзки с болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Едно малко проучване установява, че пациентите с болестта на Алцхаймер, на които са давани пробиотични добавки в продължение на 12 седмици, показват значителни подобрения при прегледите на психичното състояние (направени преди и след периода на прием на добавки) в сравнение с контролната група.

Някои химикали, метаболизирани и създадени от чревни бактерии, могат да повлияят на мозъчната функция. Например, изследванията установяват, че молекулата фосфатидил холин, която според проучванията е важна за предотвратяване на деменция, може да се превърне в токсичното съединение триметиламин N-оксид (TMAO), ако в червата ви присъстват грешни бактерии. Проучване от 2022 г., публикувано в Alzheimer's Research & Therapy, установява повишени нива на този получен от чревните микроби метаболит TMAO при субекти с леко когнитивно увреждане и Алцхаймер.

Микробиомът на червата и психичното здраве

Все по-голям брой проучвания също започват да показват връзка между здравето на червата и мозъчната функция, поведението и настроението, включително различни психични разстройства като биполярно разстройство, тревожност и депресия. Изследване от 2021 г., публикувано в списание Pharmacological Research, установява, че при пациенти, които имат по-високи нива на Enterobacteriaceae и Alistipes (видове вредни чревни бактерии), по-често страдат от депресия. 

Проучване от 2022 г., публикувано в списанието Nature Communications, разглежда връзките между състава на чревните бактерии и нивата на симптоми на депресия при над 3000 души в шест етнически групи, едно от най-големите проучвания, изследващи тази връзка. Изследователите откриват, че "последователните асоциации между чревната микробиома и нивата на депресивни симптоми са потвърдени на множество нива на анализ, което допълнително подкрепя изследването на връзката между здравето на червата и разстройствата на настроението.

Лесни начини да се погрижите за здравето на червата си

Пробиотици и пребиотици

Ако търсите лесен начин да се погрижите за здравето на червата си, препоръчително е да приемате пребиотична и пробиотична добавка, но можете също да въведете повече пребиотици и пробиотици в червата си естествено чрез определени храни. Пробиотиците са живите, здрави бактерии в червата ви. Някои ферментирали храни също съдържат тези микроорганизми, добавяйки и попълвайки запасите от пробиотици в червата. Някои ферментирали храни с пробиотици включват кисело зеле, кисело мляко, кефир, извара, комбуча и мисо. Пребиотиците са вид несмилаеми фибри, които действат като храна за тези микроби, като им помагат да растат и да процъфтяват в червата ви. Много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения с високо съдържание на специфични видове фибри осигуряват пребиотици за подхранване на чревната флора, включително чесън, лук, праз, аспержи и ябълки.

Проверете за хранителни непоносимости

Храната може да бъде лекарство, но за някои хора определени храни могат действително да предизвикат дисбаланс или възпаление в червата им. Ако изпитвате симптоми като киселинен рефлукс, силна умора, газове, гадене или подуване на корема, възможно е да имате хранителна непоносимост. Можете да опитате да елиминирате обичайните храни като млечни продукти, глутен или кофеин, за да видите дали симптомите ви отшумяват. Добре е в крайна сметка да посетите лекар и да си направите необходимите изследвания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay