Здравословните предимства на доматите

Здравословните предимства на доматите

Сочни и сладки, пресните домати са вкусно допълнение към салатите, докато от консервираните могат да се приготвят страхотни сосове за тестени ястия, яхнии. Но знаехте ли, че доматите имат много ползи за здравето?

Макар че често се определят за зеленчук, доматите са плодове, които принадлежат към едно семейство, заедно с патладжаните, чушките и картофите. Те се предлагат в червен цвят, но могат да са жълти, зелени, лилави и оранжеви.

Доматите са предимно въглехидрати с малко фибри, но те са най-известни със съдържанието на витамини, които включват бета-каротин (който става витамин А, когато се консумира), витамини С и Е, някои витамини от група В и витамин К. Те също така допринасят с някои минерали, включително калций и магнезий.

Полезни ли са доматите за здравето на сърцето? Сто грама домати биха осигурили около 6% от хранителните референтни стойности на калий за възрастни. Има доказателства, че високият прием на калий е свързан с по-малка вероятност от инсулт и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Доматите съдържат съединения, наречено ликопен, което придава червения им цвят. Все още се провеждат изследвания, които да потвърдят влиянието на съединението върху здравето на човек.

Полезни ли са доматите за очите ви? Доматите съдържат фотохимикали, наречени каротеноиди, включително ликопен, лутеин и бета-каротин. Тези съединения са важни за поддържане на здравето на очите и могат да предпазят от свързаната с възрастта дегенерация на макулата и други очни заболявания.

Полезни ли са доматите за кожата ви? Каротеноидите, открити в растенията, включително доматите, могат да помогнат за предотвратяване на увреждане от ултравиолетовите лъчи при хората. Това обаче не означава, че няма да изгорите, ако ядете много домати – все пак е важно да следвате указанията на слънцезащитните продукти и да бъдете внимателни, за да избегнете увреждане на кожата ви.

Могат ли доматите да помогнат при съсирване на кръвта и заздравяване на рани? Доматите са добър източник на витамин К, който е необходим за съсирването на кръвта и бързото заздравяване на рани. Има все повече доказателства, че витаминът може да бъде от полза и за здравето на костите и сърдечно-съдовата система. Препоръчва се 1 мкг витамин К, съдържащ се в 100 гр. Домати, на килограм телесно тегло и трябва лесно да постигнете това количество, хапвайки разнообразна и балансирана храна.

Могат ли доматите да помогнат за намаляване на симптомите на менопауза? Проучване от 2015 г. установява, че приемът на доматен сок е помогнал за облекчаване на някои симптоми на менопауза като тревожност, учестен сърдечен ритъм. Изследвания показват, че обработката и готвенето на доматите могат да увеличат хранителната им стойност, по-спезиално антиоксидантната им активност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay