За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

Активният начин на живот и здравословното хранене стават част от живота на все повече хора в последно време. Тенденциите в тренировките непрекъснато се променят, затова ще ви срещнем с Поля Станкулова, която ще ни разясни какво представляват HIIT тренировките и защо високоинтезивните занимания са по-ефективни от класическите.

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

Поля е персонален треньор в популярен столичен фитнес клуб. Също така тя е сертифициран треньор, който води групови Tabata и HIIT тренировки. Днес Поля ще ни разкаже за ползите от този тип активности, здравословното хранене и пътя към перфектното тяло! 

Здравей, Поля. Разкажи ни с няколко думи за теб. Кога реши да се занимаваш с HIIT тренировки?

Всичко започна преди година ( професионално), непрофесионално тренирам от 2013-2014година. По супер естествен начин се превърна в неразделна част от ежедневието ми. 

Какво точно представляват те и с какво се различават от останалите?

 HIIT е режим на кардио тренировка, който редува високо интензивни интервали с ниско интензивни интервали.Според мен разликата е в това, че дават по-бързи резултати от другите тренировки, които са за повторения.

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

Все повече хора избират именно високоинтензивните тренировки.  Какво ги прави толкова ефективни? 

За кратко време гориш повече калории, повишаваш пулса още с първите два, три интервала на работа, почиваш по-малко и така тренировката става много по-кратка и се предпочита от хора, които нямат много свободно време.

Кои са най-големите им ползи?

Определено това, че изграждат едно страхотно тяло, стягат и оформят, стига да бъдат структурирани от правилните упражнения. След такъв вид тренировка тялото продължава да гори калории, дори след края на тренировката.

Можем ли да пренесем тези тренировки у дома?

Разбира се, у дома, в парка, могат да се изпълняват навсякъде.

Какво е важно да знаем за тях?

Трябва да се внимава с изпълнението на упражненията, тъй като залагаме на бързо изпълнение за даден интервал, упражненията трябва да са добре изчистени и усвоени като изпълнение от трениращия, за да няма контузии. 

Има ли неща, с които трябва да внимаваме или здравословни състояния, при които трябва да се избягват този тип тренировки?

Има, да. Хора, които имат ниско кръвно и бързо им причернява, трябва да избягват такъв вид тренировки. За други не мога да говоря, съветвам винаги хората да слушат тялото си. Ако не се чувстват ок просто намират друг вид тренировка подходяща за тях.

Освен за красиво тяло и фигура, има ли и какви са здравословните ползи?

Подобрява издръжливостта. Ооо, да! Това е топ ползата за мен.  Започваш да усещаш тялото си по- различен начин, въздуха и темпото ти се подобряват с всяка следваща тренировка. 

Би ли комбинирала HIIT с друг тип тренировки и ако да - с какви?

Водя Tabata & HIIT. Може да комбинираш T 30 min дневно с 30 минути бързо ходене в парка или лек джогинг, всичко е строго индивидуално за всеки човек и това колко е напреднал и какви цели гони.

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

 В процентно съотношение колко е важно храненето спрямо тренировките?

75% храна(балансирано меню): 25% тренировки (лично за мен)

Какво означава за теб здравословно хранене? Задължителни ли са лишенията?

Баланс, това е. Лишения - не! Чиста храна, повече зеленчуци, плодове, бобови, протеин ( от различен произход), полезни мазнини, въглехидрати! Всичко в необходимите количества за всеки човек. Отново казвам активността и целите на всеки са различни. 

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

Как стартира един твой ден? Каква е твоята обичайна закуска?

Палачинкиии:)) Обичам ги много 5/7 закусвам това.  Лесни са и бързо се приготвят. Количеството за мен е 5 белтъка,4-5 капки стевия, 40гр овесени ядки, 1/2 доза протеин, канела и бакпулвер по щипка и на тигана. С боровинки или зелена ябълка за гарнитура.

Имаш ли cheat day? Защо е нужен той? Помага ли на организма или по-скоро е на психологическо ниво и ни дава възможност да си хапнем каквото желаем?

Не мога да кажа, че нямам, но определено пици, бургери и банички не присъстват в него. Но присъства сладолееед. (смее се)

Наложително ли е да мерим храната си? Това ли е част от пътя към идеална фигура?

Не. За старт на промяната е необходимо, след това организма свиква с порциите, окото вижда и знае колко ти е необходимо. Звучи странно, но е точно така. 

Какво е мнението ти за хранителните добавки и витамини? 

Приемам такива и съм твърдо за тях.  Магнезии, комплекс мултивитамини, аминокиселини, рибено масло, колаген- тези винаги са ми налични. Няма как да си набавиш чрез храна всички необходими за организма вещества и витамини. И отново всеки е различен и има нужда от различни добавки, за да възстановява качествено. 

Приемаш ли и смяташ ли ги за жизнено необходими?

Приемам, Да. Жизнено необходими са за да възстановяваме правилно. Дори и да не тренираме всеки ден и да сме фитнес маниаци, тялото има нужда от тях.

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

Колко често трябва да тренираме за изваяна фигура? Важна ли е почивката?

Няма точно определен брой тренировки. Може да тренираш всеки ден по малко или да правиш тежка и интензивна тренировка през ден, сам избираш. Всеки сам избира как и какво, колко и кога! Няма лоша тренировка, дори разходката е плюс за организма. Изваяно тяло... Аз искам здраво тяло, към това трябва да се стремят всички. Вслушвайте се в тялото си, ако ви се почива, почивате, ако имате сили тренирате. Това е! Ние сами трябва да намерим баланса за себе си! 

Не обичам да казвам- грешно е да не почиваш, грешно е да тренираш всеки ден… всеки е различен!

За HIIT тренировките, дисциплината и пътят към по-здравото тяло с треньора Поля Станкулова

Какво би посъветвала всички, които сега тръгват по пътя към по-здраво и по-красиво тяло?

Успех и браво!  Първата крачка е най-трудна. Дисциплина! Мотивацията често се губи, но има ли дисциплина, всичко върви по план!

Няма отказване!

--

Ако всичко това ви заинтригува, то ще се зарадвате да разберете, че заедно с Поля организираме 5-дневно предизвикателство в Instagram, което ще бъде нашия съвместен подарък за вас по случай женския празник. То започва на 07.03, а ден по-рано ще разберете как да се включите и каква е голямата награда!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay