Истинските причини да чувствате постоянна умора

9 вредни навика, които ни изтощават физически и психически

Истинските причини да чувствате постоянна умора

Силното физическо натоварване, липсата на сън, прекомерната употреба на кофеинови напитки и стресът не са единствените фактори, изцеждащи цялата енергията от организма ни. За постоянната умора може да са виновни няколко навика, които специалистите смятат за вредни и излишни за ежедневието ни. Ето и кои са те.

Не пиете достатъчно вода
Вече говорихме за дехидратацията и последствията от нея. Затова, ако искате да се отървете от досадната ежедневна умора, започнете да пълните резервоара на течностите в тялото си веднага!

Пропускате тренировката си, защото сте изморени
Работният ден е привършил и вече сте пред дома си. Чувствате се като парцал и единственото, за което мечтаете, е да се излегнете пред телевизора и да изгледате последния епизод на любимия си сериал.

Но знаехте ли, че леки 20-минутни упражнения три пъти седмично, ще облекчат ежедневната ви умора и ще ви накарат да се чувствате по-жизнени само след няколко седмици? Освен това редовната тренировка повишава силата и издръжливостта на организма, подобрява функциите на сърдечно-съдовата система и снабдява клетките с кислород и полезни вещества.

Така че следващия път, когато сте на прага на силите си и последното, с което искате да се занимавате, са упражненията, по-добре предприемете една ободряваща разходка из парка или поне до магазина.

Истинските причини да чувствате постоянна умора

Не осигурявате на организма си достатъчно желязо
Липсата на желязо ви превръща в лениви, раздразнителни и разконцентрирани и често води до заболявания като анемия. Причината за подобни състояния е недостатъчното количество кислород в клетките и мускулите ни. За да избегнете тези симптоми, увеличете приема на продукти, богати на желязо.

Вие сте перфекционисти
Старанието всичко в живота ви да бъде перфектно, ви отнема много физическа и психическа енергия, защото ви кара да работите много повече от необходимото. Решението за справяне с умората е просто - започнете да си поставяте по-реалистични цели!

За всичко правите от мухата слон
Колко често ви се случва да предвидите лош развой на събитие, който в повечето случаи се оказва повече от неоснователен (като например, когато някой близък не отговори на второто ви телефонно обаждане)? Ако страдате от подобно "тревожно разстройство”, е време да го разсеете с различни занимания или с помощта на приятел или специалист.

Пропускате закуската
Храната, която консумирате на вечеря, се използва през нощта за разпространение на кислорода в тялото и за поддържане на нормалното кръвообращение. Когато се събудите, цялата хранителна енергия е изразходвана и за да си я набавите отново, е нужно да хапнете някаква лека закуска.

Не може да казвате "Не"
Колега ви моли за услуга, приятелка се нуждае от помощта ви за написването на мотивационно писмо, някой трябва да закара родителите ви до летището. Не е трудно да се досетите, че именно на вас се пада честта да ударите по едно рамо на нуждаещите се. Време е обаче да спрете и познайте защо! Защото това ви отнема много ресурси - физически и психически.

Научете се на откази и животът ви ще стане по-лек. Един прост ежедневен трик ще улесни живота ви завинаги. Когато сте сами у дома или в колата, изречете няколко пъти на глас звучното звукосъчетание "Не”. Повтаряйте упражнението, докато то не се превърне в навик.

Работите извънредно
Почивните дни или отпуската никога не биха могли да предоставят нужния ефект, когато са изпълнени с работни задължения. Оставете мозъкът ви да си почине и ще се изненадате с колко енергия, ентусиазъм и продуктивност ще се завърнете на работното място.


Истинските причини да чувствате постоянна умора

Офисът ви е в пълен хаос
Бъркотията по бюрото или офиса ви изморява психически и намалява способността на мозъка да се концентрира. В края на всеки работен ден се погрижете да разчистите работното си място. Това ще даде добър старт на следващия ден, като ви зареди с позитивно настроение.

Ако намирате тази статия за полезна, харесайте Jenite.bg във Facebook.

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay