Как да разберете кога сте в овулация и 5 знака, че имате някакъв проблем с овулацията

Как да разберете кога сте в овулация и 5 знака, че имате някакъв проблем с овулацията

В месечния цикъл на жената има т.н. "плодороден прозорец". Най-общо казано, това е периодът, в който е най-вероятно да се случи зачеване. Около 30% от жените имат плодороден прозорец между 10-ия и 17-ия ден на цикъла. При някои жени този период е много по-късно, а при други- много по-рано. Освен това, можете също да овулирате повече от веднъж по време на цикъл.

Ето как да разберете, че се намирате в този плодороден прозорец и 5 признака, че имате някакъв проблем:

1. Болка по време на овулацията

Може би понякога изпитвате болка в долната част на корема. Обърнете внимание кога се случва това. Ако е някъде по средата на цикъла, вероятно това е болка, причинена от овулацията.

Някои жени изпитват тази болка точно преди да овулират. Това е индикация, че сте в началото на своя плодороден прозорец.

Важно е да се отбележи, че това не е силна болка и минава бързо.

2. Повишена базална температура на тялото

Базалната температура е най-ниската ви телесна температура, когато тялото си почива. Разбира се, не можете да я измерите, докато спите, но е възможно да я измерите веднага след събуждане сутрин.

По време на овулацията тя се повишава най-малко с 0,2 ° C. Например, ако нормалната ви температура е между 36,2 ° C и 36,5 ° C, температурата ви може да се повиши между 36,4 ° C и 36,7 ° C. Можете да откриете тази фина промяна със специален термометър.

3. Тест за овулация

Тестът за овулация наподобява теста за бременност. Тестовете откриват специфични елементи в урината ви. Овулацията може да се случи през следващите няколко дни, след като получите тъмна линия в резултата.

Следвайте инструкциите, когато използвате тестове за овулация, за да не получите грешни резултати.

4. Цервикалната слуз започва да се променя

Цервикалната слуз се състои най-вече от вода, но консистенцията се променя по време на вашия плодороден прозорец заради нивата на естроген.

Ако сте във вашия плодороден прозорец, количеството на цервикалната слуз се увеличава и става по-прозрачна на цвят.

5. Промени в слюнката

Това не е традиционен начин за прогнозиране на овулацията, но моделът на слюнката ви се променя по време на овулация. Яденето, пиенето и дори пушенето могат да замаскират този ефект. Има и специализирани микроскопи, които можете да закупите, за да откриете промените в слюнката си. Но това е най-малко разпространения и най-неточния начин.

6. Чувствителност на гърдите

Тялото ви започва да произвежда хормони заради овулацията, така че в този момент може да почувствате чувствителност на гърдите. Също така може да изпитвате болка в зърната.

7. Желание за интимност

През тези дни желанието ви за секс се увеличава и това е съвсем нормално. Тялото е устроено така, че през тези дни е готово да зачене. В случаите, когато се чувствате тъжни, депресирани или стресирани, този симптом може да не се прояви.

Признаци, че имате проблеми

Има някои симптоми, които могат да сигнализират, че може да имате известни проблеми с овулацията и може да се наложи да посетите лекар. Те са:

1. Нередовни менструации

2. Силна коремна болка всеки месец или много често

3. Много кратки или много дълги менструации

4. Нямате промени в базалната температура

5. Прекомерно кървене (това може да се случи, ако имате ендометриоза)

Желаем ви много здраве и щастливо семейство!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay