Как цикълът повлиява на шансовете ви за забременяване?

Как цикълът повлиява на шансовете ви за забременяване?

Всички сме съгласни, че наличието на месечен цикъл може да е истинско неудобство. И, разбира се, появата му може да е разочароваща при положение, че се опитвате да забременеете. Но изненадващото нещо, което много жени не осъзнават, е, че цикълът всъщност е прозорец към плодовитостта. Проследявайки цикъла си, можете да разберете кога сте най-предразположени към зачеване.

Продължителността на цикъла, колко тежко е течението и колко е редовен той, всичко това се повлиява от хормоните в тялото ви, които също са отговорни за зачеването и поддържането на здрава бременност. Така че когато нивата на хормоните ви са извън норма, понякога това е в резултат на медицински състояния, стрес или екстремни промени в начина на хранене, менструалният ви цикъл може да е нередовен.

Нередовен цикъл. Ако се опитвате да забременеете, няма нищо по-неприятно от това да не ви дойде, а в същото време да не сте бременна. Ако месечният ви цикъл закъснява, а все още не виждате заветните две линийки, на които се надявате от доста дълго време, трябва да се обърнете към лекаря си и да установите дали имате здравословен проблем. Важно е, защото нередовният цикъл има двустранно въздействие върху вашия фертилитет. Ще ви бъде много по-трудно да определите ключовите дати за овулация, при които забременяването е най-вероятно.

Обилно кръвотечение. Ако имате цикъл всеки месец, определено имате големи шансове да забременеете. Ако обаче не виждате положителен тест месец след месец, въпреки че цикълът ви е с нормална продължителност, количеството на кръвотечението може да е от значение. Обилното или прекалено слабото течение могат да са знак за по-сериозен проблем, който трябва да бъде решен, преди да се случи зачеването.

На първо поглед тежкият цикъл може да не изглежда като нещо, което може да повлияе на фертилността ви, особено ако цикълът е редовен. В действителност не е нормално да имате супер тежък цикъл всеки месец. Може да разпознаете прекомерното кървене, ако пренапоявате тампона си за по-малко от час, страдате от виене на свят, припадъци, анемия, задух по време на цикъла.

Лекото кръвотечение обикновено не е притеснително. Ако винаги сте имали лек цикъл, късметлийка сте. Но ако изведнъж цикълът ви стане почти незабележим, което не може да се обясни със стрес или драматична загуба на тегло, обърнете се към лекаря си.

Продължителност на цикъла. Перфектната продължителност е 28 дни. Но периодът може да варира при всяка жена. Но ако времетраенето му се променя всеки месец, това се сигнал за проблем, като хормонален дисбаланс или друг, който може да повлияе на плодовитостта ви.

Зацапване. Зацапването е често срещано през първите няколко години след началото на менструацията ви или когато наближавате менопаузата. Но ако редовно ставате свидетели на зацапване върху бельото си, трябва да изследвате нивата на хормоните си. Зацапването обикновено се случва, когато нивата на прогестерон са твърде ниски. Или пък нивата на естроген са прекалено високи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay