Какви храни трябва да ядем, за да имаме здрави и бели зъби

Какви храни трябва да ядем, за да имаме здрави и бели зъби

Белотата и здравето на вашите зъби зависят не само от грижата за тях, но и от храната, която ядете. Можете да посещавате зъболекар редовно и да използвате продукти за избелване, но ако обичате определени храни, никога няма да имате перфектните зъби, които искате. Трябва да обърнете внимание на храните, които ядете и как те влияят върху здравето на вашите зъби.

Ще ви покажем някои храни, които имат положително влияние и няколко, които имат негативно влияние върху здравето на вашите зъби:

Храни, които са полезни за зъбите и венците ни

Моркови

Каротинът е добър за лигавиците на устата и венците. Той също така прави зъбния емайл по-силен. Пресните моркови са чудесен начин да поддържате здрави зъби, премахват плаката и масажират венците.

Риба

Всеки знае, че зъбите се нуждаят от калций, но фосфорът също е един от най-важните елементи за поддържане на зъбите здрави (но имайте предвид, че рибата може да причини неприятна миризма).

Магданоз

Това е един от основните източници на калций и освен това магданозът има козметичен ефект върху зъбите.

Ябълки

Ябълките са невероятно ефективни, когато става дума за лечение на проблеми със зъбите и за предотвратяването им. Те масажират венците добре и премахват зъбната плака, докато освежават дъха.

Киви

Този плод има много витамин С. Ако ви липсва витамин С, производството на колаген намалява и венците започват да кървят.

Лук

Това е естествен антибиотик, който убива вредните бактерии в устата.

Цикория

Неговата функция е да стимулира кръвния поток в устата.

Сусам

Отстранява зъбната плака много добре и прави емайла по-силен.

Сирене

Твърдото сирене има много малко сол и много калций. Сиренето помага да се поддържа правилният баланс на pH, който не позволява на бактериите да се възпроизвеждат.

Зелен чай

Катехинът в зеления чай убива видовете бактерии, които причиняват кариеси. Освен това, зеленият чай прави дъха ви много свеж.

Вкусната храна е страхотна, но зъболекарите твърдят, че честото ядене може да навреди на зъбите. Ако постоянно дъвчете нещо, захранвате бактериите в устата си. Добре е да миете зъбите си след всяко хранене.

Цветът на зъбите зависи ли от храната?

Ако не ви харесва цветът на зъбите ви, има неща, които можете да направите. Освен да прилагате различни процедури за избелване, трябва да изключите храните, които могат да променят цвета на вашите зъби.

Храни, които оцветяват зъбите

Чай и кафе

Зеленият и белият чай имат най-нисък ефект върху оцветяването на зъбите. Лимонът или млякото обаче могат да неутрализират ефекта от тези напитки.

Червено вино

Цветът на виното и високото ниво на танини го правят шампион в оцветяването на зъбите. След като пиете червено вино, трябва да изплакнете устата си с чиста вода, но не измивайте зъбите веднага. Четкането ще причини повече вреда, отколкото полза.

Сокове

Ярките плодови и зеленчукови сокове имат толкова силен ефект, защото съдържат киселина, която отслабва зъбите и позволява на оцветяващите компоненти да се абсорбират по-добре. Ако ядем плодове и зеленчуци, слюнката се произвежда по-бързо и измива оцветяването, което не се случва, когато пием сокове.

Цвекло и боровинки

Високата концентрация на хромогени в тези храни прави зъбите жълти.

Подправки

Къри и куркума са особено силни оцветители. Те могат да направят зъбите ви да изглеждат жълти или дори червени. Много е трудно да се отървете от този цвят. Ако сте яли нещо, което съдържа тези подправки, пийте зелен чай с лимон, за да неутрализира ефекта.

Соев сос и балсамов оцет

Те често оставят тъмни петна по зъбите.

Газирани напитки

Безалкохолните напитки съдържат много химическо оцветяване, което променя цвета на зъбите. Те също унищожават емайла.

За да неутрализирате отрицателните ефекти на тези храни, мийте зъбите си след хранене.

Естествени избелващи средства

Круша

Този плод премахва плаката и масажира венците.

Тиква

Това е едно от най-добрите естествени избелващи средства. Можете да постигнете най-добрия ефект, ако изпечете тиквата във фурната или я добавите към салата или сладкиши.

Ягода

Въпреки ярките си цветове, ягодите имат голям ефект на избелване. Те съдържат киселина, която премахва зъбната плака много ефективно.

Броколи

То може да премахне тъмните петна много добре. По-добре е да ядете пресни броколи. 

Целина

Това е 2 в 1 избелваща храна. Помага за отстраняване на зъбната плака и убива бактериите в устата.

Портокал

Цитрусовата киселина избелва зъбите много добре, но хората, които имат чувствителни венци и зъби, трябва да внимават.

Магданоз

След като ядете нещо, просто дъвчете малко магданоз, преди да измиете зъбите си.

Продукти, които влияят на миризмата и микрофлората

Неприятната миризма на дъха може да е признак на болест в някои случаи, но ако сте здрави, това означава, че трябва да направите микрофлората на устата си по-нормална. Някои храни могат да причинят този лош дъх.
Например, по време на храносмилането на определени храни се получават серни съединения. Те се абсорбират в кръвта и след това напускат тялото през белите дробове. 
Храни, които причиняват неприятна миризма: 
  • Лук и чесън
  • Някои видове червено вино
  • Сирене
  • бонбони
  • кафе
  • Кисела храна
  • риба
Храни, които неутрализират миризмата бързо:
  • ябълки
  • канела
  • череша
  • босилек и спанак
  • диня
  • Зелен чай
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay