Какво може да причини на тялото ви пиенето на гладно

Какво може да причини на тялото ви пиенето на гладно

На повечето от нас се е случвало да пийнат питие или две на празен стомах – в края на работния ден, когато сте нямали възможност да хапнат нищо през нощта или пък на сватбения прием на приятел, където сте пийнали чаша вино преди предястията. 

Но какво се случва с тялото ви, когато консумирате алкохол преди да сте хапнали нещо?

Алкохолът се абсорбира в кръвния поток от тънките черва – частта на червата, която започва там, където стомахът свършва. Около 80% от абсорбцията се случва там и се случва бързо. Ако стомахът ви е празен, тя се случва по-бързо. Но ако стомахът ви е пълен с вкусна храна, алкохолът навлиза в тялото ви по-бавно и като цяло по-безопасно.

Колко бързо алкохолът навлиза в кръвния поток зависи от "подвижността на стомаха". Яденето на нездравословни, мазни храни може да повиши подвижността, което води до по-бързо влизане на алкохол в кръвта ви. Така че хапването на дюнер или чипс може да доведе до по-бързата абсорбция на алкохола, отколкото изпиването на чаша мляко.

Видът на алкохолната напитка, която сте пили, също може да определи подвижността. По-силните спиртни напитки, както и газираните, увеличават подвижността и ускоряват усвояването на алкохола. Захарните напитки и кофеина пък намаляват подвижността.

Хората, които хапват преди да консумират алкохол, са склонни да се справят по-добре, защото скоростта на абсорбция на алкохол в кръвта се забавя и тялото работи, за да го абсорбира по по-лесен и по-управляем начин. Експертите съветват да не пиете на празен стомах, заради въздействието, което може да окажете на тялото. Ако пиете на празен стомах, ще се почувствате замаяни много по-скоро и ще загубите концентрацията си и координацията на движенията си.

А и бързото покачване на алкохола в кръвта може да увеличи токсичните ефекти на питието върху мозъка ви. Алкохолът може да раздразни лигавицата на стомаха, когато се комбинира със стомашна киселина, което състояние може да се влоши, когато стомахът ви е празен.

В много редки случаи, ако човек гладува, значителната консумация на алкохол може да предизвика сериозно усложнение, наречено алкохолна кетоацидоза. Тогава метаболизмът на тялото е нарушен и може да се появят силно гадене, повръщане и коремна болка. Състоянието изисква болнично лечение, а и в по-редки случаи може да се стигне до фатален край.

Така че, ако сте от тези, които често пият на празен стомах, то експертите препоръчват да не консумирате алкохол с твърде висок градус, да пиете бавно и да консумирате едновременно с това безалкохолно питие. Ако е възможно, не пропускайте закуската.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay