Какво се случва с тялото ни при рязкото спиране на приема на кафе

Какво се случва с тялото ни при рязкото спиране на приема на кафе

Казват, че всеки истински фен на кафето има 2 личности: човекът, който е преди да отпие първата си глътка кафе и човекът, в който се превръща след това. Ако това ви звучи познато, има вероятност да сте много наясно колко пристрастяващ може да бъде кофеинът.

За всеки, който пиенето на ароматната напитка се е превърнало в навик е изключително трудно да се откаже. Ето защо ще ви посочим как тялото ни реагира, когато консумацията на кофеин бъде сведена до минимум и какво можем да направим по въпроса.

Вероятно ще забележите промяна в теглото си

Неочаквана промяна на телесното тегло може да причини стрес за всеки и отказването от кафето понякога води до това. Кофеинът действа като ускорител на метаболизма, което означава, че тялото ви изгаря калории по-ефективно. Когато спрете да пиете кафе, снабдяването с кофеин, с което сте свикнали, вече няма да има ефекта на изгаряне на калории и ще си помислите, че има вероятност да качите малко тегло. Напротив, ако сте свикнали с 3 кафета на ден и спрете да ги пиете, може да отслабнете, тъй като вече няма да приемате толкова много калории.

Понижена концентрация

Пиенето на кафе прави хората по-бдителни, тъй като стимулира отделянето на допамин и адреналин, което повишава мозъчната активност и повишава кръвното налягане. Това означава, че след като спрете да го пиете, най-вероятно ще се сблъскате с трудности, когато трябва да се концентрирате върху работата или други важни дейности, защото мозъкът ви няма да бъде стимулиран по начина, по който е свикнал.

Треперене

Кофеинът е мощен източник на стимулация за централната нервна система. След като го спрете, може да изпитате треперене поради прекъсване на този стимулиращ ефект. Някои хора дори изпитват треперене на ръцете поради редовното предозиране с кофеин. За разлика от останалите симптоми, които обсъждаме в тази статия, само малка част от пристрастените към кофеина изпитват този симптом. Но не се стресирайте – тези неудобни треперения в ръцете ви ще изчезнат, тъй като продължават до 9 дни след като сте изпили последната си чаша кафе.

Тревожност

Дори и да не сте тревожен човек, определено ще изпитате известно безпокойство веднага щом се откажете от кофеина. Повишената тревожност е често срещана за пристрастените към кафето, които решават да се откажат от любимата си напитка. Това се случва поради химическия дисбаланс в мозъка, причинен от недостатъчно количество кофеин.

Чести болки в главата

Главоболието, за съжаление, е най-честият страничен ефект от липсата на кофеин. То се причинява от отварянето на кръвоносните ви съдове, като по този начин се подобрява кръвообращението в мозъка. След като тялото се адаптира към увеличения приток на кръв, главоболието в крайна сметка ще изчезне.

Липса на енергия

Една от основните причини да се пристрастим към кафето е енергийният тласък, който ни дава. За съжаление ефектът продължава средно само 5 часа, поради което много от нас пият повече от една чаша кафе дневно, надявайки се, че ще бъдем енергични и фокусирани през целия ден. Това обаче ще има обратен ефект, след като спрете да пиете кафе. Повечето хора, пристрастени към кофеина, изпитват умора веднага след като се откажат от кофеина.

За да намалите негативните ефекти на кафето върху организма си се постарайте да намалите постепенно приема му. Хидратирайте се често като пиете вода и чай. Тренирайте, но и си почивайте качествено. Добавете към режима си храни, богати на фибри и витамини.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay