Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете извара всеки ден?

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете извара всеки ден?

Всички знаем, че изварата е полезна за нас. Освен че прави костите ни здрави, тя има много други предимства. Знаете ли, че тя може да забърза метаболизма ви и да поддържа нивата на кръвната Ви захар нормални? Всички видове сирена са здравословни, независимо от количеството мазнини. А изварата изглежда най-вкусно.

Ето защо е добра идея да ядете извара всеки ден:

1. Метаболизмът ви ще се забърза

Витамините В, които могат да бъдат открити в изварата в големи количества, нормализират обмяната на веществата. Витамин В12 повишава ефективността на мозъка и помага на тялото да усвоява желязото по-добре. Рибофлавинът превръща въглехидратите в енергия и пантотеновата киселина подобрява метаболизма на протеини, мазнини, въглехидрати и аминокиселини в организма.

2. Мускулите ви ще се оформят

Изварата съдържа протеин, наречен казеин, който се усвоява бавно и спомага за увеличаване на мускулното тегло. Това е причината много спортисти да ядат извара, преди да заспят: аминокиселините попадат в кръвта и мускулите получават здравословно количество хранителни вещества от изварата.

Освен това, изварата ви кара да се чувствате сити и енергични за дълго време. Също така е чудесна за вегетарианци (които все пак ядат млечни продукти), защото съдържа препоръчителното дневно количество протеин.

3. Ще отслабнете по-лесно

В проучване от 2015 г. беше установено, че изварата може да ви помогне да отслабнете, дори и да не правите редовно тежки тренировки! В проучването е имало 2 групи хора: хора, които са с излишно тегло, които следват нискокалорична диета, и ядат извара редовно, без да правят физически упражнения и друга група хора, които са имали същата диета, но също са спортували.

Членовете на двете експериментални групи успяха да отслабнат. Така че, ако мечтаете да отслабнете и нямате достатъчно време за фитнес, просто добавете извара към вашата диета.

4. Полезна е за женското репродуктивно здраве

Млечните продукти, особено изварата, са богати на протеини, калций и витамин D. Редовното ядене на извара е страхотно за женското здраве, тъй като спомага за стабилизирането на менструацията и поддържа хормоните балансирани.

Редовното ядене на извара може дори да намали риска от рак на гърдата. Едно 16-годишно проучване доказа, че високото ниво на витамин D и калций при жените преди менопаузата спомага за намаляване на риска от развитие на рак на гърдата.

5. Костите ви ще станат по-силни

Знаем за предимствата на продуктите, богати на калций още от нашето детство. Най-вече, че нашите кости и зъби ще станат по-силни, ако ги включим в нашата диета. Освен това, калцият, който получаваме от храната, се усвоява точно както и калция, който можете да получите от добавките. Сиренето съдържа 28% от препоръчителното дневно количество калций. Той също има положително влияние върху метаболизма и плътността на костната тъкан.

Можете да получите максимален ефект от калция, ако започнете да ядете млечни продукти още от детството. Едно дете трябва да яде извара, сирене и други млечни храни. Храненето с богати на калций храни по време на бременност намалява риска от развитие на остеопороза и стабилизира нервната система.

6. Нивата на кръвната Ви захар ще бъдат стабилни

Изварата съдържа магнезий, който поддържа нивата на кръвната захар нормални. Той е много полезен за хора, които имат диабет тип II, тъй като помага на организма да се бори с болестта и минимизира влиянието й. Ако ядете извара всеки ден, трябва да вземете предвид съдържанието на мазнини: не трябва да има повече от 1,5% мазнини. Ако има повече мазнини, трябва да се въздържате от ядене всеки ден.

7. Вашата сърдечно-съдова система ще бъде тонизирана

Освен нормализирането на нивата на кръвната захар, магнезият в изварата има положително влияние върху сърдечно-съдовата система. Поддържа артериалното налягане под контрол и предотвратява появата на кръвни съсиреци.

200 грама извара дава на тялото около 30% от препоръчителния дневен прием на селен. Този елемент е мощен антиоксидант. Неутрализира негативния ефект на свободните радикали и предпазва кръвоносните съдове и сърдечната тъкан от увреждане.

8. Рискът от инсулт ще намалее

Освен други хранителни вещества, изварата съдържа калий. Това поддържа водния баланс в тялото, намалява тревожността и участва в разпространението на нервните импулси. Редовното консумиране на калий намалява артериалното налягане и в резултат на това намалява риска от инсулт. Яденето на млечни продукти, включително извара, предотвратява нещо, наречено метаболитен синдром, който е свързан със сърдечносъдови заболявания и диабет.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay