За бога, дами, спортувайте!

Болестта на поколенията - страх от движение

За бога, дами, спортувайте!

Спортът е инвестиция. И дисциплина. Той е синоним на отговорност, но трябва и да се внимава. Безразборното спортуване може да доведе до сериозни заболявания. Затова консумирайте с удоволствие и мярка!

 

Спортът на първо място е желание. Разбира се, че е все по-трудно за една жена да се справя с всичките си отговорности. Но повечето дами днес не си дават сметка, че две-три тренировки седмично няма да ги натоварят психически, а напротив – ще ги освободят от натрупания стрес.

 

И не само в България жените сякаш пренебрегват значението на физическата кондиция. Американките могат да си поръчат три парчета пица. И да ги изядат. А после, за да не напълнеят, си купуват нискокалорична напитка. Стават огромни. Техните деца – също. Нашата нация изобщо не е далеч от това масово затлъстяване. 38% от българите на възраст от 14 до 60 години са с наднормено тегло*.

 

Тези тревожни данни ни напомнят, че на нас в общи линии не ни пука. За нас. Все бързаме, но не в пространството, а във времето. И накрая не ни остават сили за истинско движение. Статистиката сочи още, че 65% от анкетираните* изобщо не спортуват. Те не полагат дори елементарни усилия да поддържат фигурата си. Всяко поколение има свои причини да изпитва панически страх от физическите упражнения и последствията са налице. Остава ни да се надяваме, че са обратими.

 

Вдох глубокий. Руки шире. Не спешите, три-четыре! **

 

Поколението на сутрешната гимнастика упорито иска да изтрие спомените си от пансиона, престилките и дългите плитки. Форматирането на хард диска е започнало от спорта. Пълното отрицание на всички видове движение не влияе върху вашата памет, драги ми госпожи. Единственият потърпевш от липсата на спорт в ежедневието ви е вашият тонус.

Няма такова понятие като "възрастово ограничение". Ако един човек методично се движи и не се залежава, може да се справи дори с ежедневно натоварване. То е съобразено с общото физическо състояние на спортуващия, но не може да ме убедите, че за възрастните хора е по-полезно да седят вкъщи, отколкото да се разхождат в парка.

 

Работещи жени

 

Най-лесното нещо в този живот е намирането на оправдание. Жените го умеят добре. Те подхождат шеговито към тялото си, подложено на пространствени промени. Напълняват. Обездвижват се. Тъпчат се. И все си мислят, че процесите са обратими. Но тревожната статистика сочи, че всяка четвърта жена в страната ни страда от затлъстяване*.


През цялото това време, между охкането и пъшкането при ставане от стол, легло, и всички други мебели, върху които тези жени прекарват дните си, се чува и оплакване как нямат време за нищо. Деца ли да гледат, да работят ли, да домакинстват ли. Камо ли пък да спортуват. Повечето жени на средна възраст никога не са се занимавали със спорт. Ето защо не притежават и елементарната култура за това. Дори някой път да се престрашат да се раздвижат, те ще го направят грешно. Ще ги заболи. И отново ще потънат в света на пълния покой.

 

За тези, които никога не са тичали, скачали, плували, играли на нещо, има някои подобия на спорт. Тае-бо. Йога. Достъпни занимания за дами, отдали се на хапване и седене през последните двадесет години – все отнякъде трябва да се започне. Но българките пак не спортуват. Сещат се твърде късно, че тялото им остарява, и си казват: "Късно е.". А всъщност с редовни упражнения и добър хранителен режим, влиянието на времето може да бъде смекчено.

 

Една жена на четиридесет години е в зряла възраст. Това далеч не означава, че е стара. Даже точно тогава може наистина да се почувства в хармония със света. Да се погрижи за себе си. Нито Мадона, нито Шер изглеждат на своите години. И като оставим настрана намесата на хирурзите, вашата фигура никога не може да изглежда добре, ако не се грижите за нея. Тоест колкото и операции да претърпи, жената не може да скрие, че тялото ѝ е отпуснато и занемарено.

 

Младост-нерадост

 

Младите дами са дори по-заети. Те тепърва трябва да се доказват и да се справят с десетки трудности. Биха могли да се оправдаят още по-ефективно. Повечето учат, работят, мечтаят за семейство. И въпреки всичко, прекарват известно време във фитнеса или практикуват друга спортна алтернатива. Просто са наясно, че времето и нехайството не прощават.

 

Модерните жени не приемат патриархалната структура на обществото. Отдавна съвременните двойки си поделят битовите задължения и жената не се възприема като магарето, което трябва да носи цялото домакинство на гърба си. Юздите са отпуснати и свободата на избора реално съществува. Затова младите дами намират време и спортуват ли, спортуват. За съжаление повечето от тях си мислят, че е по-здравословно да поддържат фигурата си с диета, отколкото с движение. И стават част от огромния проблем с обездвижването.

 

Човекът е напълно човек, само когато играе ***

 

И не само на компютърни игри. Децата знаят перфектно правилата на футбола. Защото играят "Fifa”. Момиченцата пък гледат сериали, докато си хапват сладко-сладко чипс, шоколад, сладолед. А главната героиня от телевизионния екран, горката, се поти във фитнеса и хич не изглежда да ѝ е добре. Не е чудно защо България е на пето място в Европа по затлъстяване във възрастовата група 11-17 години*. Децата отдавна напуснаха площадките и се преместиха във виртуалната реалност.

 

Не мога да преценя къде точно се затваря порочният кръг на мързела. Тенденцията е все по-малко деца да спортуват активно. Няма как да е иначе – майка им е кисела, отгоре на всичко няма координация и спортна култура, а баща им предпочита да гледа футбол, отколкото да поиграе със сина си в градинката зад блока. Резултатите са отчайващи – 1/3 от първокласниците са с наднормено тегло**.


Според Владимир Висоцки съществуват 49 вида спорт. Не е толкова трудно да намерите подходящия за своето дете. То има нужда да се движи! Ако се уповавате на твърдението, че спортистите са глупави, грешите. Професионалният спорт наистина изисква жертви, но всичко е във вашите ръце. Ако успеете да възпитате у детето си спортен дух, това ще му бъде от ползва за цял живот.

 

Основателна пречка за провеждане на спортни занимания без премеждия е държавната политика. Не се инвестират средства в бази за тренировки, нито пък се изгражда подходяща инфраструктура за спортуване на открито. Родителите също носят отговорност за облика на следващото поколение възрастни, тъй като всичко започва в семейното гнездо. И ако все още не ви се е дотичало в парка след работа, помислете каква огромна полза ще има от вашата постъпка. Ще се погрижите за себе си. Ще дадете пример. И нашата нация ще спре да прилича на извънгабаритните човекоподобни на запад.

 

* Цитирани са резултати от изследване на MBMD, проведено по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм в периода 11-16 май т.г.

** По данни на Националния център за опазване на общественото здраве

*** Владимир Висоцки - "Вдишайте дълбоко. Ръцете – широко. Не бързайте – три, четири!"

**** Фридрих Шилер

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 19.07.2011|15:42
Петров, отивам да плача за мама.
4
Не е посочен 19.07.2011|15:25
Лалева, каква публична изява в този сайт бе, душа? Жената си е казала мнението, а ти какво си казала? Струва ми се, че само дебнеш да нахраниш някого по форумите! Не знам дали тя си е изпила хапчетата, ама ти май си ваканция! Нямаш ли книжки за четене? Не ти ли дадоха от училище?
3
Не е посочен 19.07.2011|15:24
Брех как ме разкри! Ние спамърчетата сме така, търсим поле за изява, иначе не ни е интересно. Благодаря ти, че си се загрижила толкова за мен, изпих си хапчетата, а сега ти изпий твоите и не се притеснявай, добре съм. :)
2
Не е посочен 19.07.2011|15:08
VD, ти си един малък спамър с голямо желание за публична изява. Моля, изпий си хапченцата и спри да цапаш тук :))
1
Не е посочен 19.07.2011|15:04
Няма по-лесно нещо от оправданието! Всички ние го знае и го правим когато ни изнася. Само дето сами не се усещаме колко много вредим на себе си по този начин, а не на някой друг. Не се изисква кой знае колко да ходиш на някакъв спорт 2-3 пъти седмично или да си купиш някой уред вкъщи, щом е такъв проблем ходенето някъде. Трудно е преди да се започне, а престраши ли се човек веднъж, няма да иска да спре. От личен опит го знам!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay