Работа за удоволствие

Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш

Работа за удоволствие

Обичаме да си почиваме. Мисловно и физически. Живеем, за да си доставяме удоволствия. А парите, ако не винаги, то почти винаги, играят ролята на магическата пръчка, която трансформира душевните желания в реални. Удоволствие плюс пари е вълшебният сбор, който всички желаем да постигнем, търсейки своята професия-мечта.

И много успяват. Смели и талантливи хора, чието ежедневие не преминава в офиса, а часовете от 9 до 6 не винаги са работни. Те сами създават своя работен процес, а неспазването му не е равнозначно на уволнение. Просто води до малко гузни мисли, и то не винаги. Познавам такива хора - те са писатели, фотографи, художници, преводачи. Freelancer-и, или работещи на свободна практика. Работата и доходите им зависят изцяло от тях самите, а парите, които печелят, не са завидно много. В повечето случаи.

Жана работи като преводач от три години. Тя усеща страстта си към английския още преди да дойде в столицата, за да следва. Разбирайте, преди около десетина години. Завършва бакалавър "Икономика", но със сигурност не изпитва нищо повече от безразличие към бизнеса. Любовта към словото и думите са пленили сърцето ѝ. Въпреки това Жана сменя няколко професии, свързани с образоването ѝ, до един дъждовен ден, в който решава да промени нещо. Нещо голямо. Неудовлетворена от тогавашната си позиция, разглежда български сайт със свободни работни места, а в "Търсене" въвежда думата "превод". Щастието ѝ се усмихва. Така се запознава с няколко бъдещи клиенти, чиито преводи изготвя и до днес. В момента Жана работи от дома си и предимно вечер, защото през деня отглежда малката си дъщеричка. Тя е и домакиня. Има краен срок за изготвяне на материалите си, но никога не закъснява, защото превежда с желание. А това автоматично значи с лекота. Няколкото часа работа ѝ изглеждат като минути. Клиентите ѝ обичат бързите резултати, а щом те са доволни, тя е тройно по-щастлива. Защото изгражда добрата си репутация. Ако работи за някоя фирма, няма да има същата възможност да превърне името си в разпознаваемо на пазара.

Естествено работата на свободна практика е нож с две остриета. Голямото удовлетворение, което носят независимостта и безкрайните възможности за развитие, е придружено и с огромни дози отговорност. Фрийленсърите сами изграждат професионалния си образ, според своите собствени знания и умения. Те трябва да са прецизни в работата си и да умеят да общуват. Дързост е нужна, за да се превърнат в разпознаваем електрон на пазара на труда. Особено в началото. Когато са никому неизвестни и напълно уязвими за мошенически измами. Изисква се търпение. Понякога минава много време, когато непознатите креативни умове намерят своите клиенти. Но и часовете, изминали в чакане, си струват. В името на свободата.

Равносметката гласи, че работата-удоволствие носи средно около 2 000 часа годишно, изпълнени с чист и истински кеф. Без да броим останалите 16 часа от денонощието. Не са много тези, които могат да се похвалят с това щастие. За останалите дребни душици обаче, това са просто 2 000 часа занимания. Запълващи голяма част от сценария на живота. И ако на някого не му харесва, винаги може да хване писалката и да пренапише продължението.

53 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay