Време ви е за промяна - няма място за страх

Време е за промяна - действайте

Време ви е за промяна - няма място за страх

Във време на продължителна рецесия, идеята за смяна на кариерата може би изглежда нелепа. Особено в по-напреднала и зряла възраст. Въпреки това, ако сте отегчени или уморени, замислете се, че може би точно сега е моментът за промяна.

 

Опасността от това да останеш на една работа твърде дълго, е че може да се стигне до професионално изпепеляване. Това е моментът, в който вече няма с какво да допринесем, чувстваме се изчерпани и сме се предали. Това е доста често срещана криза на средната възраст, която може да доведе до провал в опитите на човек да задвижи живота си отново. Трагичното е, че това нерядко свършва с разводи, раздели и раздор в цели семейства, приятели се отчуждават, а финансовите решения не са друго освен загуба на акумулирани до момента средства.

 

За онези от вас, които изпитват недоволство от еднообразието от 9 до 5, може би има няколко техники, които да ви помогнат да разберете какво трябва да бъде променено в професионалния ви живот и дали сега е моментът за смяна в посоката.

 

Направете си списък с нещата във вашата работа, които обичате да правите и ви е приятно. Неща, които с удоволствие бихте вършили и в новата работа/кариера.

 

След което направете списък с нещата, които не обичате и не искате да правите. Без значение дали сте добри в тях или не.

 

Разделете нова страница на две колони. Кръстете лявата "Хора, с които не ми харесва да работя" и дясната "Хора, с които ми харесва да работя". Базирайте това на основния си професионален опит. Когато в лявата колонка, описвате човек, с който не бихте искали да работите, преминете веднага в дясната колонка и опишете хора с противоположни характеристики. Например, ако не искате да работите, с човек, който е единак и не умее да работи в екип, в дясната колонка ще напишете, че търсите колективна работа, с хора.

 

Направете списък с нещата, които обичате да правите в извън работното време, и които освежават и ободряват живота ви.

 

Замислете се какви сте в социалния си живот. Обичате ли да слушате за проблемите на другите. Или обичате да говорите? Харесва ли ви да решавате казуси и пъзели, да гоните срокове или да работите с клиенти? Често ли ви търсят хора, познати и приятели с проблеми, с молбата да им дадете ценен съвет и помощ.

 

Сега просто съберете листата на едно и създайте мечтаната си работа:

- какви умения и опит, които сте натрупали до момента и сте уверени в тях, бихте искали да прилагате и занапред?

- в каква среда и с какви хора искате да се обградите

- напишете примерно мотивационно писмо, в което обяснявате с какви умения и опит разполагате. Ако сте разбрали какво ви се работи, бъдете конкретни – защо и с какво, вашите способности ще допринесат в конкретната сфера.

 

Особено важно е да обсъдите решението и мнението си с близките. Понякога е трудно да си направим самооценка. Нека те, като странични наблюдатели да се изкажат и по този начин ще сравните погледа си за вас самите с техния.

 

И не забравяйте, че никога не е късно да смените кариерата си. Особено ако сте уверени и сте наясно с опита и уменията, които притежавате. Да, в определена възраст е по-трудно, но това не е основателна причина да не опитате. Не позволявайте на вашите или чужди предразсъдъци да ви попречат да рестартирате живота си. Всеки има право.



2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay