Жените говорят трудно на бизнес срещи, но защо?

Психологически феномен, който има решение

Жените говорят трудно на бизнес срещи, но защо?

Доста често на работни срещи се получава следният феномен. Подготвяли сте се дни наред, обмисляли сте как да изложите предложенията и идеите си. Изведнъж обаче когато трябва да се включите в дискусията, да демонстрирате знания и да опонирате на самоуверения колега, не можете да обелите и думичка.

През 2012 жените имаме образованието, опита и способностите, но често не и куража да изразим гледната си точка. От класната стая до заседателната зала. Трябва да говорим, но вместо това замълчаваме. Психолозите обаче установяват, че всичко е в главите ни. Буквално.

Учени от университета във Вирджиния изследват влиянието на социалния статус в малката група. Дават на мъже и жени тестове за интелигентност, а по средата на попълването ги прекъсват. На индивидуални срещи им казват колко добре се справят в сравнение с останалите. След прекъсването интелигентността на участниците е измерена повторно. Данните сочат, че след сравнението с другите, резултатите, които показват някои участници се влошават. Това важи за 80% от дамите.

Ако трябва да обобщим – когато жените мислим, че другите в групата са по-умни от нас, несъзнавано понижаваме резултатите си. Така в истинския живот, когато решенията се взимат от няколко души по време на бизнес среща, много добри идеи може изобщо да не бъдат чути. Просто, защото мислим, че другите са по-умни от нас.

Според психолозите тази "загуба на IQ" при дамите може да бъде обяснена с чувствителността на нежния пол към социалните взаимоотношения и разчитането на невербалната комуникация. Жените са колективисти, а не индивидуалисти като мъжете. Опитват се да запазят баланса, а не да се самоизтъкват, докато представителите на силния пол грабват всяка възможност, без да мислят за другите.

Тази чувствителност и емпатия обаче жените могат да обърнат в своя полза. Разчитането на езика на тялото и комуникативните способности са власт, която държим в ръцете си.

За да не замлъкваме на бизнес срещи, психолозите съветват предварително да упражняваме нещата, които искаме да кажем. Или преди събиране да говорим с мениджъра да ни даде думата. Друг вариант е промяна в мениджърския подход - всеки да получава възможност преди края на срещата да изрази мнения и впечатления.

Не можем да променим женската си същност, не е и нужно. Но можем да променим начина, по който се представяме пред другите. Да използваме слабостите си, който всъщност са най-голямата ни сила.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 09.04.2012|11:32
зашото не сме като мъжете :Д
7
Не е посочен 09.04.2012|11:31
аз не говоря тръдно за каквото и да е било :)
6
Не е посочен 09.04.2012|11:24
5
Не е посочен 09.04.2012|11:08
защото сме жени :)
4
Не е посочен 09.04.2012|10:44
сухи тренировки трябват така ли
3
Не е посочен 09.04.2012|10:18
Аз, например , се изявявам много по добре писмено, отколкото устно.Мога да измисля и напиша велики слова, да философствам безкрайно, но когато се наложи да се изявявам пред хора си глътвам граматиката или започвам да си преплитам приказките.
2
Не е посочен 09.04.2012|10:16
И аз така мисля.Има жени, на които буквално не можеш да им затвориш устата и такива, на които не можеш да им я отвориш, зависи от човека.
1
Не е посочен 09.04.2012|08:57
Според мен всичко си е индивидуално и не зависи от пола.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay