Нова TikTok мода: Миризлива риба върху лицето

Нова TikTok мода: Миризлива риба върху лицето
Canva

Никога не сме си представяли, че консервираната риба би имала нещо общо с грижата за кожата. Но потребители в TikTok не могат да се наситят на аншоа, пушени стриди и сардини.

Сардините са малки риби, които живеят в океана. Те често се пекат на скара или се консумират направо от консерва, където обикновено се опаковат в зехтин, вода или други различни течности като доматен сок. Когато се ядат, главите обикновено се отстраняват, но костите и кожата обикновено се поглъщат. Имат лек до силен солен, рибен вкус, който се различава в зависимост от това с какво са приготвени.

Едно просто търсене в Google ще ви каже, че сардините са пълни с витамини, минерали и мастни киселини, включително магнезий, желязо, калций, витамин D, цинк и калий, само за да назовем няколко. Също така е лесно да научите, че те се считат за част от здравословната диета. Но ако ядете достатъчно от тях, наистина ли ще накарат кожата ви да сияе? Много хора в TikTok вярват, че отговорът е да.

Потребителите споделят своите "процедури за грижа за кожата" и под това имаме предвид техните диети, които се състоят предимно от сардини. Ние сме малко предпазливи, когато става въпрос за доверие в тенденциите на TikTok, затова решихме да се доберем до нашите експерти и да ги накараме да разбият малко митове вместо нас.

Може ли консумацията на кожа да напарви кожата ни по-сияйна?

Краткият отговор? Може би. Сардините имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и витамини, които са всички неща, които помагат за поддържане на блестяща кожа. "Омега-3 мастните киселини са известни със своята роля в модулирането и поддържането на здравословни възпалителни реакции, които могат да играят роля при акне и могат да помогнат за поддържането на целостта на кожната бариера, което помага за задържане на влага", казва д-р Бриана Диорио за POPSUGAR. Тези мастни киселини също могат да играят роля в подпомагането на производството на серамиди и свободни мастни киселини в кожата, които са важни за здравия рогов слой - най-външния слой на кожата.

И така, за какви проблеми, свързани с кожата, може да помогне яденето на сардини? Както споменахме по-рано, сардините са богата на хранителни вещества храна и консумацията им осигурява няколко различни витамини, минерали и антиоксиданти. Яденето на сардини може да помогне за справяне с проблеми, свързани с кожата, като акне, стареене и възпаление от състояния като екзема и псориазис. Омега-3 мастните киселини в сардините намаляват тежестта на акнето и възпалението на кожата, докато протеините и хранителните вещества подпомагат производството на колаген, намалявайки бръчките и фините линии.

Омега-3 се намират във фосфолипидния двоен слой на кожните клетки, което означава, че те могат да повлияят на течливостта и функцията на мембраната, което е важно за поддържане на клетъчната структура и насърчаване на здрава кожа. Антиоксидантите и витамините, съдържащи се в сардините, като селен, В12 и дори цинк, също могат да предпазят кожата от оксидативно увреждане и да подпомогнат възстановяването на кожата, докато витамините витамин D играят многостранна роля за здравето на кожата, като регулират клетъчните процеси, поддържайки кожната бариера , модулиране на имунните реакции и насърчаване на цялостното здраве на кожата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay