Козунак с квас

Козунак с квас

Великден е след малко повече от две седмици и е време да помислим за козунака, който е неизбежен елемент от празничната трапеза. Какво ще кажете обаче тази година да го приготвим една идея по-здравословно, като употребим квас, вместо стандартната мая?

Действително процесът е по-продължителен и трудоемък, но пък крайният резултат си заслужава всяко усилие. Предлагаме ви рецептата на Михаела Михайлова, с която само в няколко стъпки ще получите невероятен козунак с квас!

Необходими продукти:

Брашно кг 

Прясно мляко 250 мл

Квас 250 мл

Захар 250 г

Яйца 6 бр. Мазнина 100 г(масло или олио)

Кората на един лимон

Ванилия

Козунак с квас

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото и разтворете захарта вътре. Добаветемазнината и яйцата. След това прибавете кваса. Изсипете сместа в брашното и замесете. Ако много лепне след като се усвоят всички съставки, добавете още брашно. Трябва да се получи меко тесто. Може да лепне, но мноого малко!

Работим с различни брашна и съставки и всичко е различно при всеки. Имайте предвид, че първото втасване е много дълго. Отнема между 10 и 20 часа на стайна температура. Можете да сложите тестото във фурната и да запалите лампичката вътре. Така ще ускорите процеса до известна степен.

След като втаса разделете на 4 части и оформете. Второто втасване е по-бързо. Втасалите козунаци се намазват с жълтък, разбит с малко вода. Поръсете със захар и изпечете на 180 градуса за 25-30 мин. Наблюдавайте ги, защото се изпичат доста бързо!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay