Защо хлябът с квас е по-здравословен от този без

Защо хлябът с квас е по-здравословен от този без

Напоследък все повече хора залагат на хляба с клас – купуват го или си го приготвят вкъщи. В сравнение с обикновения хляб от хранителния магазин, хлябът с квас е пълен с полезни вещества. 

Хлябът с квас е един от най-малко преработените хлябове, които можете да опитате. Хлябът с квас датира от хиляди години. Това означава, че се храним с квасен хляб по-дълго, отколкото с всеки други. Всъщност рецептата за този хляб не се е променила много с времето, така че това само по себе си го прави по-здравословен избор. Проучвания показват, че преработените храни с свързани с множество негативни последици за здравето, включително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и повишен риск от смърт.

Той е добър източник на пребиотици. Закваската, основната съставка в хляба, е пълна с живи бактерии – добрите бактерии. Хлябът е богат както на пробиотици, така и не пребиотици. И докато пробиотиците не издържат на високата температура на фурната, пробиотиците го правят. Бактериите в червата ни се хранят с тези пребиотици и спомагат за производството на хранителни вещества за телата ни, които водят до по-здрава храносмилателна система.

Този хляб е по-щедър към храносмилателната ни система. Когато тестото за хляб със закваска втасва, бактериите ферментират брашното в тестото и го усвояват предварително. Това означава, че той е по-лесно смилаем от обикновения хляб. Всъщност, ако имате проблеми с храносмилането на обикновения хляб или имате чувствителност към глутен, може да нямате проблем да ядете хляб със закваска. Това е важен факт и за тези с чувствителност към глутен.

Този хляб има по-нисък гликемичен индекс. Много хлябове могат да доведат до скок на нивата на кръвната захар - оставяйки ви с енергиен срив скоро след това. Въпреки това, поради процеса на ферментация, използван за приготвяне на хляб със закваска, много от захарите и нишестетата в брашното се разграждат и изяждат от естествените дрожди, така че в печения хляб остава много по-малко от обикновения хляб. Това означава, че гликемичният индекс на хляба със закваска - броят, даден на храните, който измерва как въглехидратите в тях влияят върху нивата на кръвната глюкоза - е по-нисък.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay