Кои са следващите 6 суперхрани?

Кои са следващите 6 суперхрани?
Pexels

Здравословното хранене е изключително ефективно, особено когато консумираме суперхрани, тоест храни, които имат множество хранителни ползи, като високи нива на витамини, минерали, фибри или антиоксиданти. Те са храни, които лесно се вписват в нашите диети и рецепти и могат да се консумират редовно.

Храни като кейл, боровинки и ферментирали съставки вече са широко приети като суперхрани, но има много повече продукти, които да включите в диетата си.

Ето някои съставки, за които диетолозите смятат, че са готови да станат суперхрани за 2023 г.:

Леща

Този растителен протеин набира популярност и се появява в множество храни, от чипс до паста. Лещата осигурява фибри, подпомагащи добрия холестерола, и подхранващ протеин, в допълнение към фолат, магнезий и желязо. Лещата се приготвя лесно, като част от супи и основни ястия, а също така може да се закупи консервирана или предварително сварена, за по-лесна консумация. Различните видове леща, като червена, зелена и френска, предлагат различен вкус и текстура, така че можете да включвате леща често в диетата си, без да ви омръзва. 

Черен дроб

Телешкият черен дроб е наистина най-добрата суперхрана и истински природен мултивитамин, съдържащ основни витамини и минерали в достъпна форма, лесно усвоими и разпознаваеми от тялото. Телешки черен дроб може да се консумира в цялата му форма или изсушен.

Съдържа много важни хранителни вещества като витамини A, D, E, K, B12 и фолиева киселина, както и минерали като мед и желязо, които осигуряват на тялото необходимите инструменти за естествена детоксикация, поддържане на хормоналния баланс и поддържане на правилното функциониране на щитовидната жлеза. 

Витамин А е от съществено значение за производството на хормоните на младостта и антистресовите хормони, които всички искаме и се нуждаем, но въпреки това повечето хора имат дефицит на витамин А.

Говеждото не е вашето нещо? Опитайте пилешки черен дроб, на който можете да се насладите като пастет или под формата на лесно и бързо ястие като дробчета с лук. Гъшият дроб също е доста добър вариант. 

Фурми

Фурмите са свеж плод със сладък вкус, което ги прави идеални за задоволяване на желанието за сладко. Те са пълни с калий, желязо и засищащи фибри,  без добавена захар. Можете да им се насладите самостоятелно, да ги напълните с фъстъчено масло или да ги добавите към  вкусен млечен шейк. 

Елда

Един продукт може да се определи като "суперхрана", когато поддържа не само здравето на телата ни, но и здравето на планетата. С многото настоящи екологични проблеми и опасения около нашата крехка хранителна система, ние се нуждаем от култури, които са едновременно питателни и устойчиви. Елдата е такава. Елдата е богата на фибри, минерали и мощни полифеноли, които поддържат здрава имунна система. Това е устойчива на суша култура, която може да се отглежда в почва с лошо качество, при ниски температури и голяма надморска височина.

Булгур

Тази по-малко известна зърнена култура се прави от пшеничен зърно, който се пропарва, изсушава и смила. Булгурът има интересен вкус. Съдържа голямо количество протеини и фибри: 6 грама протеин и 8 грама фибри. Освен това получавате много минерали, включително желязо на растителна основа. Използвайте булгур вместо ориз или киноа в различни рецепти. Можете също така да го поръсите върху салата или да направите каша от булгур.

Конопено семе

Този растителен протеин съдържа девет основни аминокиселини. Три супени лъжици осигуряват девет грама протеин! Конопените семена са страхотна добавка към всичко- от домашно приготвени енергийни блокчета до добавка за смутита. Можете също да го поръсвате върху кисело мляко, салати, протеини, тестени изделия и др. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay