Кошмарът на самочувствието

Стриите са най-разпространеният кожен белег

Кошмарът на самочувствието

Сигурни сме, че темата за стриите вълнува много от вас, жените и мъжете, които прекарват време в онлайн пространството ни. Просто това масово "зло”, което рано или късно разчертава кожата на тънки линии, е доста често срещано и при двата пола. В сезона на полуголите тела, нямаше как да не се запитаме: Какво представляват стриите и можем ли да се справим с тях по някакъв начин?

Най-общо казано, те са дефект в еластичността на кожата, който се появява вследствие на непрекъснатото ѝ разтягане, което води до увреждане на влакна в съединителната тъкан. Резултатът - наличието на паралелни линии с по-светъл цвят, които наподобяват неприятни на вид белези.

Фактори, които предизвикват появата на стрии
Когато кожата се разтяга - при бременност, рязка промяна в теглото или растеж в юношеската възраст. Все състояния, които оказват внезапна промяна в теглото и "стресират” кожата.

Наличието на хормонални проблеми също може да провокира появата на стрии. Тогава се наблюдава промяна в процесите на синтез на колаген и еластин - основните белтъци, които придават здравина на кожата. Ако количеството им намалее, тя започва да изтънява, а увреденото място е подложено на силно разтягане, което води до появата на неприятните линии.


Най-често засегнатите зони

Това са местата с по-дебел слой мастна тъкан, като гърдите, седалището, бедрата и коремчето. Стрии могат да се появят и на подмишниците, кръста и раменната област, като тук най-засегнати често са мъжете.

За да се справим със стриите, трябва да се погрижим за еластичността на кожата. За съжаление, тук генетиката играе много важна роля и много хора са предразположени към тези неприятни линии по рождение. Другата лоша новина е, че веднъж, щом се появят, трудно могат да се излекуват.

Превантивна мярка срещу появата им е запазването на еднакво тегло, както и поддържането на добре хидратирана кожа. Това може да се случи с използването на силни хидратанти и натурални овлажняващи масла, редовно ексфолиране, което премахва мъртвите клетки от кожата, както и с висок прием на вода. Не трябва да забравяме и физическото натоварване, съчетано с балансиран хранителен режим, включващ храни, богати на протеини, цинк и витамини А, С и от група В.

Въпреки това, каквито и мерки да взимаме, стриите все пак могат да се появят по кожата ни. Напълното им премахване е противоречива тема, а лечението често изисква вселенски усилия. Трябва да се имат предвид няколко основни фактора, които да оборят този особен вид нарушение на кожата. Ние ви предлагаме да си измислите собствен личен ритуал, който да спазвате ежедневно, за да се погрижете за кожата си.

Лечение
Процедурата започвайте с ексфолиране. След като нагорещите тялото под топлата струя на душа, нанесете скраб на наранените места и започнете да търкате с кръгообразни движения. Топлата вода засилва кръвообращението, а порите се разтварят. Ексфолиантът отстранява мръсните клетки от кожата, а силата на козметичните продукти след това е по-осезаема.

Следващи поред са хидратиращите продукти. Те са ефикасни, ако появилите се стрии са още в начален стадий. Полезни кремове са тези, които съдържат Ретин А (ретинолова киселина, наричана още "Третиноин”). Тя спомага и за лечението на акне и леки бръчки.

Обърнете внимание и на натурални етерични масла, като това от жожоба или карите. Те са силно овлажняващи и действат благоприятно на сухата кожа.

Козметични процедури, които спомагат за премахването на стрии в по-късен стадий, са микродермабразиото и лазерната терапия. Подчертаваме, че в разгара на лятото някои от тези процедури не са препоръчителни, тъй като увеличават чувствителността на кожата към слънцето. Разговорът със специалист в този случай е наложителен.

Може да се стигне и до помощта на пластичната хирургия, ако стриите са по-дълбоки и широки. Най-често към нея се обръщат жени, прекарали бременност и качили килограми рязко.  

Препоръчителните храни
Това са всички цитрусови плодове, прясно изцедени сокове и зеленчуци. Освен това е важен приемът на цинк, който могат да доставят суровите ядки и семена, и рибата. Редовният прием на фреш от грейпфрут и лимон също има очистващо действие, което ще се отрази благоприятно на кожата.

9 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 29.06.2012|14:20
Абе да ти кажа на някои жени изобщо не им пука - карат си работата - разхождат се голи пред мъжете, любовниците си или гаджето - и изобщо не се притесняват. Нас мъжете не ни бърка особено много какво се случва ;)
14
Не е посочен 29.06.2012|14:09
Една моя приятелка има сериозен проблем с тия стрии. Има пари - позволи си всякакви варианти на лечение, но нищо така или иначе не ѝ помогна да се възстанови на 100 процента - може ги само на половина е по-добре
13
Не е посочен 29.06.2012|12:38
Остави ти таз' непринуденост, когато една жена е дебела, има стрии, целулит, увиснал бюст и се е пуснала по бански. На мен ми е грозна гледката, а не знам за мъжете
12
Не е посочен 29.06.2012|12:37
Необходими са постоянни грижи за кожата, тъй като немарливостта обикновено води до сухота, лющене и стареене на външната обвивка на тялото и това донякъде води до появата на стрии!
11
Не е посочен 29.06.2012|12:27
Наистина много неприятни дефекти, които могат да сринат самочувствието на всеки. Преди време отслабнах рязко и единствено добрата храна и грижа за кожата ми помогнаха да не се сдобия с тях.
10
Не е посочен 29.06.2012|12:08
Според мен, всяка жена трябва да е себе си т.е. естествена и непринудена .Така и самочуствието, което ще има ще е с покритие ,ще е бъде самата тя!
9
Не е посочен 29.06.2012|12:02
така е , все пак има жени ,които на възраст вече имат тела като на 18-годишни -всичко това е до желание да се поддържаш
8
Не е посочен 29.06.2012|11:59
Затова е добре жената да се поддържа и да си обръща внимание.
7
Не е посочен 29.06.2012|11:49
понякога жените прекалено много се притесняваме как изглеждаме - искаме да сме перфектни външно , а все по- малко поглеждаме вътрешно - всичко трябва да е в хармония ..
6
Не е посочен 29.06.2012|11:45
Никак не се отразява добре на една жена...а и на мъж сигурно, но ако нямаш по- еластична кожа...
5
Не е посочен 29.06.2012|11:35
няма какво толкова да се притесняваме ,има си лечение , така че всичко е под контрол , стига да се грижим за себе си ;)
4
Не е посочен 29.06.2012|11:35
А съм виждала мъже със стрии....не е гаранция и не зависи от пола...
3
Не е посочен 29.06.2012|11:31
За пръв път чувам стрии при мъжете?Често жени се оплакват , че след раждането са им се появили стрии или целулит, или и двете, но не знаех , че и ние сме застрашени, трябва да се опитаме да запазим теглото си на едно ниво.
2
Не е посочен 29.06.2012|11:25
Наистина е много лошо за самочувствието, особено , ако са много и са видими...
1
Не е посочен 29.06.2012|11:16
Появяват се от рязко напълняване или отслабване....много е неприятно наистина.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay