Излишните килограми идват с недостига на сън

Излишните килограми идват с недостига на сън

Излишните килограми идват с недостига на сън

Може да сте го забелязали, особено ако имате напрегнат, динамичен живот, в който 24-те часа в денонощието все ви се ще да бъдат поне 40. Сега вече и учените потвърждават една особена "болест" на съвремието ни - когато не си доспиваме сме много по-склонни да страдаме от затлъстяване. А това е свързано именно с желанието ни да приемаме повече и по-нездравословна храна, пише БТА.

Години наред съществуващата връзка между недоспиването и натрупването на излишно тегло смайва учените. Смята се, че хората, които не си набавят достатъчно сън, разстройват хормоналните си процеси, свързани с метаболизма и контрола на апетита. И така стават жертва на безразборното ядене.

Проучването на учени от Колумбийския университет имало за цел да подложи 26 мъже и жени с нормално тегло на експеримент - разделени на две групи, едните трябвало да спят само по четири часа на нощ, а другите - по девет.

През първите четири дни специалистите контролирали храненето на изследваните лица. През останалите два дни доброволците можели да се хранят с каквото пожелаят. 

В крайна сметка станало ясно, че мъжете и жените, които трябвало да спят само по четири часа, консумират съответно с 262 и 328 калории повече от доброволците, които не били лишени от сън.

Истината е, че сънят е от онези неща в живота, които никога не се наваксват, защото организма няма способността да се регенерира сам. Затова специалистите съветват да се спи минимум по 8 часа на денонощие, за да бъде и храненето ви много по-балансирано - така тялото ви няма да има нужда от нечувани количества храна, за да е в кондиция.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay